GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

II. Festival gljiva i ljekovitog bilja


II. Festival gljiva i ljekovitog bilja što ga u PC Repušnica organiziraju Turistička zajednica grada Kutine, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Centar za istraživanje gljiva Russula izazvao je veliko zanimanje građana i gljivara te je potvrdio potencijal gljiva u razvoju turističkih aktivnosti u Lonjskom polju.U Prijemnom centru Repušnica otvorena je izložba gljiva koju su pripremili Centar za istraživanje gljiva Russula i Gljivarsko društvo Ivan Focht iz Kutine. Izložba je oduševila građane, ali i gljivare jer su predstavljeni i novi znanstveni nazivi gljiva na hrvatskom jeziku. Iskusni gljivari građanima su preporučili da u branju gljiva uvijek budu oprezni i ako nisu sigurni da gljive nikako ne beru, jer mnoge nisu jestive, a veliki je broj i smrtno otrovnih. Gljivari su građanima preporučili da se educiraju i da koriste literaturu kako bi smanjili rizik u branju gljiva.
Svjetski poznati fungilog dr. Stribor Marković održao je predavanje o ljekovitost gljiva. Djelatnici JU Park prirode Lonjsko polje organizirali su šetnje Lonjskom polju te su posjetiteljima predstavili „Ptice selice i njihov životni prostor.“
U programu svečanog otvorenja nastupili su KUD Repušnice, Gradski puhački orkestar i najmlađe mažoretkinje Grada Kutine.
Josip Matanović iz Centra za istraživanje gljiva Russula izrazio je veliko zadovoljstvo, jer je drugi Festival gljiva i ljekovitog bilja u Repušnici napravio veliki iskorak i privukao veliki broj posjetitelja i gljivara iz cijele Hrvatske.Sonja Repić, zamjenica gradonačelnika Kutine zahvalila je organizatorima na velikom trudu i čestitala na uspješnoj organizaciji već četvrte manifestacije ove godine u Prijemnom centru. „Grad Kutina je pokrovitelj ove manifestacija i dalje ćemo podupirati ovakve manifestacije koje doprinose valorizaciji Parka prirode i Prijemnog centra u Repušnici.“
Ivor Stanivuković, ravnatelj JU PP Lonjsko polje naglasio je kako se Javna ustanova uključila u projekt istraživanja gljiva u Lonjskom polju, jer se tu kriju brojne mogućnosti za razvoj turizma i ostalih djelatnosti vezanih uz Park prirode. „Tome će doprinijeti i početak realizacije projekta centra za posjetitelje Crna roda u Osekovu.“, naglaio je ravnatelj Javne ustanove.
Marijana Musij, v.d. direktorice Turističkog ureda Kutina također je bila zadovoljna uspjehom II. festivala gljiva, jer su građani prepoznali nastojanja organizatora te je ove godine posjeta bila veća nego prošle godine.U programu Festivala posjetiteljima je predstavljeno i traženje tartufa s obučenim psima. Etnokulinarska akademija iz Garešnice za sve je posjetitelje pripremila besplatni gulaš sa pet vrsta gljiva koje su bile sljubljenje sa Škrletom.
Druženje i zabava na II. Festivalu gljiva u Repušnici nastavljena je uz Tamburaški sastav Šegrti. (nb)
3.10.2017. - GospodarstvoBroj čitanja: 822 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS