GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

II. Festival gljiva i ljekovitog bilja


Festival gljiva i ljekovitog bilja u subotu će po drugi put biti održan u Prijemnom centru Repušnica na ulazu u Park prirode Lonjsko polje. 

Festival organiziraju Turistička zajednica Grada Kutine, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Centar za istraživanje gljiva Russula.Program Festivala u subotu počinje u 9 sati, najavila je Marijna Bizomec Mujsij, v.d. direktorice Turističkog ureda Kutina.„Festival će obuhvatiti izložbu gljivu, stručno predavanje o gljivama, izlagače na štandovima, podjelu gulaša od pet vrsta gljiva, pokazno traženje tartuf s obučenim psima, predstavljanje lokalnih vinara, kulturno-umjetnički program. Festival ćemo završiti nastupom TS Šegrti. Velika izložba gljiva omogućit će posjetiteljima pogled na primjerke gljiva koje rastu na širem području Moslavine i dijelom Slavonije. One će biti označene karticama s novim hrvatskim nazivom te oznaku jestivosti.“ Matija Josipović iz Centra za istraživanje gljiva Russula zahvalio je organizatorima što su prepoznali potencijal gljiva u razvoju turizma te je istaknuo kako će stručno predavanje održati stručnjak svjetskog glasa dr. Stribor Marković. „Dr. farmaceutskih znanosti Stribor Marković je vodeći svjetski fitoterapeut. Trenutno je u Parizu, gdje sudjeluje na znanstvenom kongresu te dolazi u subotu u Repušnicu. Zato molim ljubitelje gljiva da se u većem broju okupe u Repušnici, jer ovo je jedinstvena prilika da čuju predavanje vodećeg svjetskog stručnjaka na ovom polju. Moja je ideja da ova manifestacije preraste u veću manifestaciju, kao u drugim zemljama, jer gljive zaista mogu biti veliki potencijal za razvoj turizma, gastro ponude i sljubljivanja s odličnim vinima iz ovog kraja koja su već prepoznata u svijetu.“

 

Uz program kojeg je priredila Turistička zajednica posjetitelji će u subotu na Festivalu gljiva u Repušnici moći aktivno sudjelovati u programu kojeg je pripremila Javna ustanova Park prirode, rekao je Eduard Bogović, voditelj Turističke službe. „Želja nam je kao JU PP LP ne samo da ovakve manifestacije u Repušnici ne budu u svrhu promocije, nego da to bude i turistička manifestacija. Iako je ovo drugi festival već imamo najave dolaska jednog turističkog autobusa iz Zagreba i jedan iz Slovenije, koji će pohoditi vinske ceste Moslavine te će biti gosti na Festivalu gljiva.
Djelatnici PP LP će voditi brigu o rekreativnim aktivnostima posjetitelja, a to su prije svega šetnje Lonjskim poljem prilikom kojih ćemo staviti naglasak o važnosti ovog područja.“U Prijemnom centru Repušnica ovo je četvrta manifestacija koja se održava ove godine. U centru je obilježe svjetski Dan močvara manifestacijom Budućnost na rubu močvare, potom je obilježen i Dan planeta Zemlje biciklijadom, održani su Repušnici susreti i sada u subotu se održava Festival gljiva. Sve te manifestacije Repušnici i Lonjsko polje te Grad Kutinu predstavljaju i kao turističku destinaciju te doprinose povećanju broja posjetitelja Parku prirode s moslavačke strane.Gradonačelnik Kutine zahvalio je organizatorima Festivala te je pozvao građane Kutine da u subotu posjete Prijamni centar u Repušnici i Festival gljiva i ljekovitog bilja.

Festival gljiva u Repušnici u Prijemnom centru počinje u 9 sati, a središnji dio manifestacije odvijat će se od 12:30 do 16 sati kada će početi koncert Tamburaškog sastava Šegrti. (nb)26.9.2017. - DruštvoBroj čitanja: 823 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS