GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

U Kutini obilježen nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama


Nacionalni Dan borbe protiv nasilja na ženama edukativnom akcijom danas su u središtu Kutine obilježili Policijska postaja Kutina i Centar za socijalnu skrb. Nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se obilježava 22. rujna u spomen na tri žene koje su ubijene tijekom brakorazvodne parnice na sudu u Zagrebu.
Cilj je akcije senzibilizirati javnost i ohrabriti žrtve obiteljskog nasilja da prijavljuju takve slučajeve i počinitelje. Zbog straha te srama i neugode žrtve često ne prijavljuju nasilnike koji tako ostaju nekažnjeni. Kako bi se to promijenilo sudionici akcije danas su građanima dijelili promotivne letke i brošure u kojima ih upoznaju s načinima zaštite i oblicima pomoći u slučajevima obiteljskog nasilja.
Iz Centra za socijalnu skrb zato naglašavaju i drugi cilj akcije. "Da bi se žrtve nasilja, prvenstveno žene koje su u većini da bi se ohrabrilo ono što im se događa u njihova četiri zida u obiteljskom domu, a koje nisu spremne javno reći."
Žene, žrtve obiteljskog nasilja zaštitu i pomoć mogu potražiti u sigurnoj kući Centra za žene Adela te na hrabre telefone. U sprečavanju obiteljskog nasilja i zaštiti žrtava vrlo dobro surađuju Centar za socijalnu skrb i Policija, jer slučajeve nasilja u obitelji žrtve najčešće prijavljuju baš njima. "Naša je svrha da odmah po prijavi nasilja reagiramo i žrtvi nasilja pružimo stručnu-savjetodavnu pomoć i ponudimo zbrinjavanje u skloništu za žrtve obiteljskog nasilja.", poručili su iz Centra.

Policija i Centar za socijalnu skrb surađuju i u nastavku postupka kako bi zaštitili žrtve nasilja u obitelji. S time su danas upoznali i brojne građane Kutine koji su osudili svaki oblik nasilja u obitelji, osobito fizičko nasilje nad ženama te su poslali poruku kako svi zajedno možemo utjecati da se nasilje u obiteljima smanji, te su pozvali žrtve da bez straha i srama potraže pomoć i zaštitu. (nb)


22.9.2017. - DruštvoBroj čitanja: 882 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS