GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

3. sjednica Gradskog vijeća Kutine


Gradsko vijeće Kutine održalo je prvu sjednicu nakon ljetne stanke. Nakon aktualnog sata u nazočnosti predstavnika kutinskih branitelja Damira Badanjka, Stjepana Hrastnika, kao i zamjenika gradonačelnika Damira Markuša arhitektica Dina Rajković predstavila je novom sazivu vijeća projekt višenamjenske zgrade koja bi trebala riješiti stambeno zbrinjavanje 21 stradalnika Domovinskog rata.


 

Gradonačelnik Zlatko Babić rekao je kako se projekt nastavlja tamo gdje je stao, a naredni koraci bazirat će se na potrebnoj pristupnoj cesti, te osiguranju financijskih sredstava od državnih institucija, do mogućeg javno privatnog partnerstva.

 

„Postoji ta financijska neizvjesnost, ali treba ići dalje s tim i vidjeti  što od toga staviti u proračun. Obilazim ministarstva i vidjet ćemo što možemo. U svakom slučaju treba ići dalje u detaljan projekt, te prema građevinskoj dozvoli“, rekao je Babić.

 

Davor Pranić, nezavisni vijećnik,  izrazio je žaljenje što Knjižnica, kako je zasad suditi, neće biti u ovom projektu, što je i vrlo vjerojatno jer Ministarstvo kulture, kako je rekao gradonačelnik obilazeći ministarstva po ovom pitanju, financijski je orijentirano više na adaptacije nego na gradnju novih objekata. Ipak rauch bau sistem gradnje ove zgrade omogućit će sadržaje sukladno danim okolnostima, što drži otvorenom i opciju Knjižnice. Damir Badanjak podsjetio je na tijek projekta još u vrijeme bivše vlasti, te na izostanak konsenzusa kad su s ministarstvima bili dogovoreni relativno dobri uvjeti, a kako će dalje biti ostaje vidjeti i raditi dalje na tome.Jedna od točaka koju javnost zanima je i  najavljeno novo ustrojstvo odjela gradske uprave. Aktualna vlast proširit će broj upravnih odjela sa 4 na 6, čime će vratiti stanje na ono kakvo je bilo prije odluke bivšeg gradonačelnika Rudića o smanjenju broja upravnih odjela na 4. „Pojedini upravni odjeli bili su spojeni u jedan, a nemaju baš puno toga zajedničkog i mi ćemo ih razdvojiti kako bi bili efikasniji. Bit će imenovani privremeni pročelnici, a potom će biti natječaj za nove pročelnike“, rekao je Babić.Vijećnici SDP-a nisu bili protiv proširenja odjela, osim u jednom dijelu, a to je formiranje odjela za unutarnju reviziju. „To je potrebno ukoliko grad bude imao preko 50 zaposlenih, a sada ih ima 48 i u tom broju bi se svakako trebali zadržati“, rekao je Josip Cerovec (SDP). Gradonačelnik je rekao kako će ovaj odjel biti u svojevrsnoj pripravnosti, jer brojka je blizu 50. Damir Petravić (365 M.B.) nije se zaboravio osvrnuti na kritike koje su njemu upućivane na račun plaće profesionalnog zamjenika gradonačelnika, a sada prema njegovom izračunu,  ovo će biti puno skuplja varijanta za Grad.

Gradonačelnik Babić mu nije ostao dužan odgovarajući kako je u to vrijeme izostala efikasnost, no kako se ne želi vraćati u prošlost već isključivo gledati u budućnost. Nebojša Čović (HDZ) rekao je ako minimalnog povećanja sredstava za gradsku upravu i bude, a efikasnost bude povećana građani će biti na dobitku. 

 Vijećnici su većinom glasova prihvatili program razvoja poslovnih zona od 2017-2021. koji Zlatko Babić ističe kao temelj za daljnje djelovanje u smislu stvaranja infrastrukturnih uvjeta za dolazak investitora. Nezavisni vijećnik Davor Pranić jedini je koji ovaj dokument smatra nedorečenim i djelomičnim, bez jasne cost benefit analize, te ga s tim obrazloženjem nije podržao, kao niti dio vijećnika SDP-a. Gradonačelnik je zahvalio ostalim vijećnicima na podršci jer navedeni dokument, kako je rekao, daje osnovu za daljnji razvoj, a Kutina nema vremena čekati i cesta za industrijsko logističku zonu vrijedna 17 mln kn treba ići što prije.    

 

 

Vijećnici su najviše aktivnosti pokazali kod izvješća tvrtki Komunalni servisi i RA MRAV. Izvješće za KSK podnijela je ravnateljica Manuela Vukelić Vlajsović koja je odgovorila na velik broj postavljenih pitanja, a neki će odgovori biti poslani vijećnicima pismenim putem.


 

Najviše je ta tematika zanimala Nebojšu Čovića (HDZ), Miroslava Šnjarića (HSLS) Dražena Kindermana (HDZ).

 

Direktorica je predstavila vijeću djelovanje KSK-a u 2016., financijsko poslovanje, parking, groblja, čišćenja, tržnice, no vijećnici nisu bili zadovoljni odgovorima, tražili su dodatna pojašnjenja. Izvješće su prihvatili vijećnici oporbene koalicije i vijećnici Nezavisne liste, dok ga vijećnici koalicije na vlasti HDZ-a, HSLS-a, uključujući vijećnike MOST-a i Josipa Prajnera (HSU) nisu prihvatili. 

 

 

Davor Pranić, vezano uz KSK, još je na aktualnom satu tražio da se ukine Nadzorni odbor Komunalnim servisima budući da bi 100.000 kn koliko košta NO godišnje dobro došao tvrtci kojoj nedostaje sredstava, a time bi se izbjegla i politička trgovina. Zanimala ga je i stručnost kadrova izabarnih u NO KSK. Gradonačelnik mu je odgovorio da se za to trebao zalagati i u prošlom sazivu, te da će po tom pitanju praksa biti ista kao što je bila do sada.    

  

 

Vlado Vujica iz RA MRAV umjesto sada bivše ravnateljice Jasmine Cvetković Breim podnio je izvješće u kojem zaključuje kako je RA MRAV s malim brojem zaposlenih tijekom četiri godine osigurala oko 50 mln kn za EU projekte, od kojih dominiraju infrastrukturni projekti. Šnjarić je mišljenja da treba privući još više sredstava za što će vjerojatno trebati i dodatnih stručnjaka, a Čović sugerira i bolju suradnju sa županijskom razvojnom agencijom – SIMORA. Od 21 vijećnika 10 glasova za, 4 protiv i 6 suzdržanih rezultat je glasovanja o ovom izviješću koje također nije usvojeno.

 

 

Izvješća Gradskog saveza KUD-ova i Vatrogasaca koja su predstavili Darko Preglej i Tomislav Špičak su pohvaljena. U raspravi se mogao čuti ponovni zahtjev za uklapanjem financiranja KUD-a Moslavine u zajednički proračun jer drugi KUD-ovi, prema mišljenu Damira Petravića i Dražena Kindermana puno više nastupaju.

 

Desecima godina je KUD Moslavina slovio kao reprezentativni KUD Grada, te je tako njegovo financiranje bilo izdvojeno. Hoće li tako i ostati vidjet će se. Novi čelnik VZ Tomislav Špiček ima razloga za zadovoljstvo budući da je u ovako kratkom razdoblju dobio samo pohvale za svoj rad, a osobito su ga pohvalili vijećnici Čović i Šnjarić. (gp/ml)
  
   
22.9.2017. - PolitikaBroj čitanja: 1649 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS