GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Mato Andrić – Skulpture


U Galeriji Muzeja Moslavine sinoć je otvorena izložba «Skulpture - bronca, terakota, gips, drvo "akademskog kipara Mate Andrića.

 

 

Odluka da upravo kipar Mato Andrić svojim djelima otvori novi ciklus umjetničkih događanja u Galeriji Muzeja Moslavine pokazala se više nego dobrom jer imati priliku uživati u skulpturama ovog autora prava je privilegija.  Mato Andrić rođen je u BiH, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a na Akademiji lik. umjetnosti u Ljubljani stječe titulu mr.art. Djeluje kao likovni predavač u Petrinji gdje je, nakon Zagreba, odlučio živjeti i raditi. Autor je nekoliko skulptura u javnom prostoru, te sakralnih skulptura u crkvama, a mnogi njegovi radovi nalaze se u fundusima galerija. 

 

 

 

Posjetitelje izložbe uvodno je pozdravila ravnateljica Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić, koja je izrazila zadovoljstvo što u novu sezonu ulazimo uz dojmljive radove Mate Andrića. U prostor se odlično uklopila glazba koju je na violini izvela Inga Potnar, učenica Osnovne glazbene škole B. Papandopula uz pratnju prof. Saše Begovića.

 

 
Andrićeva izložba je presjek njegova dugogodišnjeg rada koji kutinska publika prvi puta vidi. Poseban naglasak autor stavlja na portret žene, njezinu kosu i teksturu, oblikujući  ju u različitim materijalima i u svima njima postižući bogat taktilni doživljaj... Kako je rekao prof. Mladen Mitar, Mato Andrić ovu je izložbu zaslužio i puno ranije, a sada je prilika da se ispravi «greška».

 

 

Andrića opisuje kao čovjeka koji svojim strukturama u malom djelu, tzv. maloj plastici, pronalazi kontrapunkt, jednu harmoniju za kojom čezne svaki umjetnik.


 

«Andrić je svojim zanatskim metjeom davno ovladao, nakon akademije, a dalje hrabro kroči naprijed kako bi pokazao svoj pečat odgovarajući nam na pitanje kako u malom obliku postići regulaciju pokreta i bogatstvo likovnosti stvarajući profinjenost oblika uz snažan karakter koji zrači iz njegovih skulptura", rekao je porf. Mladen Mitar.

 

 

 

Mato Andrić zahvalio je na lijepim riječima kustosu Mladenu Mitru, zahvalio je publici na dolasku kao i svima koji su ga podržali i podržavaju ga dugi niz godina na njegovom umjetničkom putu.

   

 

Izložbu je posjetila zamjenica gradonačelnika Zagreba, dr. Olivera Majić, te kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, koji su se tom prilikom obratili riječima podrške kulturi i umjetnosti od strane Gradova koje predstavljaju, te zahvalili autoru na njegovom umjetničkom doprinosu.

 

 

 

Izložba će biti otvorena do 22. rujna i ukoliko niste stigli doći na njezino otvorenje, iskoristite priliku u kutinskoj Galeriji pogledati dojmljive skulpture kipara Mate Andrića. (GP/ML) 

 


  8.9.2017. - KulturaBroj čitanja: 906 ... Autor: Radio Moslavina ...