GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Radni sastanak gradonačelnika Kutine i zamjenika župana SMŽ


Sisačko-moslavačka županija i Grad Kutina uskladit će dodirne programe i investicije kako bi se pristupilo izradi rebalansa proračuna Županije i Kutine za ovu godinu i izradu proračuna za iduću godinu. O tome su na radnom sastanku razgovarali gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i zamjenik župana Roman Rosavec. Dogovor i planovi bit će predstavljeni na sjednici Skupštine Sisačko-moslavačke županije u Kutini 14. rujna. Na sastanku je bilo riječi o zdravstvu, školstvu, održavanju županijskih ceste te o višegodišnjem dugu Žuapnije prema Gradu Kutini. „Županija je senzibilizirana za potrebe gradova i općine.“, rekao je zamjenik župana te je rekao da Županija ne bježi od doga, ali da će preispitati sporazum kojeg je potpisao župan Đuro Brodarac prema kojem se dio sredstava kojeg Petrokemija uplaćuje u županijski proračun vraća Gradu Kutini.Na konferenciji za novinare gradonačelnik Kutine rekao je kako je interes Grada Kutine poboljšanje zdravstvenog standarda u Domu zdravlja Kutina koji je u nadležnosti Županije te pokretanje projekta izgradnje doma za starije i nemoćne kojeg je najavljivao župan Ivo Žinić. Gradonačelnik Kutine je rekao: "Pokušavamo napraviti prve preliminarne kontakte po temama vezano za ulaganja na područje Grada Kutine, a vezano uz izradu Nacrta proračuna za 2018. godinu. Najviše smo se dotaknuli oko zdravstvene skrbi, znamo da je Dom zdravlja Kutina za Grad Kutinu vitalan, a vlasnik je SM Županija, tako da smo se dotaknuli i teme pokretanja izgradnje doma za starije i nemoćne koji bi bio u prostorima DZ Kutina. Slijedeće teme su bile: problemtatika Htine pomoći, specijalisti u DZ Kutina, palijativna skrb, mikrobiološki laboratorij, to su sve teme vezane uz povećani zdravstveni standard."

Načelno je dogovoreno da se pokrene izrada projektne dokumentacije doma za starije i nemoćne u Kutini, a potom će se tražiti modeli financiranja uređenja tog doma u prostorima Doma zdravlja Kutina.Grad Kutina i Sisačko-moslavačka županija prošle su jeseni postigli dogovor i potpisali Sporazum o zajedničkom financiranju rekonstrukcija županijskih cesta na području Grada Kutine. Dio tog sporazuma je ostvaren. Drugi dio tog sporazuma trebao bi biti realiziran do kraja ove godine. Tako se očekuje i rekonstrukcija dionica ceste kroz naselje Batina prema zajedničkom plonu Županije i Grada Kutine, rekao je gradonačelnik."Imamo plan kako da te ceste dovedemo u bolje stanje. Tu je suradnja sa Županijom dosta uska. Ovih dana, tj. slijedeći ban trebali bi započeti sa rekonstrukcijom cestom kroz Batinu, a onda ćemo temeljem plana za slijedeću godinu raditi i ostale županijske ceste koje su kritične."
Zamjenik župana Romana Rosavec nada se proširenju suradnje Grada Kutine i Županije te očekuje kako će Grad Kutina i dalje sufinancirati rekonsturkcije županijskih. "Dosadašnja suradnja bila je uska, nadam se da ćemo u budućnosti imati širu suradnju Grada Kutine i Županije po uhodanom modelu od 50 : 50 sukladno prijedlozima za rekonstrukciju ili obnovu županijskih cesta na području Grada Kutine."

Gradonačelnik Kutine i zamjenik Župana razgovarali su i o višegodišnjem dugu Županije prema Gradu Kutini u iznosu od 600 tisuća kn bez kamata. Rješenje za naplatu duga traži se 7 godina. Jedan od prijedloga bio je da se taj dug Županije prema Kutini smatra kao sudjelovanje Grada Kutine u rekonstrukciji županijskih cesta na području Grada. Taj ni ostali prijedlozi nisu ostvareni pa je prije četiri godine Grad Kutina pokrenuo i sudski postupak za naplatu duga od Županije.
Zamjenik Župana Roman Rosavec rekao je kako će se naći rješenje tog problema te je dodao kako će se preispitati taj Sporazum kojeg je potpisao župan Đuro Brodarac."Moramo razmotriti taj Ugovor, obzirom da je to potpisano, mislim da je to bilo 2003., ne znam točno. Tada ćemo sukladno današnjim okvirima i obvezama vidjeti da se i taj Sporazum malo izregulira. Sisačko-moslavačka županija nikako ne bježi od svojih obaveza. To što je netko dogovarao na koji će način to biti realizirano, mi se od toga ograđujemo i siguran sam da ćemo naći suglasje i zajednički jezik sa aktualnom vlašću u Gradu Kutini kako bi smo riješili ovaj problem."

Dogovor i odluke radnog sastanka gradonačelnika Kutine i zamjenika župana bit će predstavljene na sjednici Skupštine Sisačko-moslavačke županije u Kutini 14. rujna te o njima odluke treba donijeti Skupština Sisačko-moslavačke županije. (nb)
7.9.2017. - PolitikaBroj čitanja: 997 ... Autor: Radio Moslavina ...