GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Predstavljene mjere za podizanje standarda učenika


Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Kutine Zlatko Babić sa suradnicima predstavio je mjere koje je Grad Kutina poduzeo s ciljem poboljšanja uvjeta školaraca i olakšavanja financijske situacije njihovim roditeljima, kao i poduzetim aktivnostima na opremanju i obnovi kutinskih škola prije početka školske godine.
   U kutinske je osnovne škole jučer krenulo 2032 učenika što je brojčano stanje gotovo identično onom od prošle godine. Ukupan broj prvašića smanjen je za 37 učenika, te tako ove godine iznosi 249 učenika, dok ih je lani bilo 286. Brojka je to na koju utječe kako pad nataliteta, tako i selidba obitelji iz Kutine.
  

 

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je kako je Grad poduzeo niz mjera kakao bi olakšao roditeljima izdatke za školovanje djece, ističući prvenstveno nabavku udžbenika za 250 prvašića za što je grad osigurao 150.000 kn.  „Druga mjera je smanjenje cijena prehrane učenika. Umjesto dosadašnjih 9 kuna roditelji će topli obrok plaćati 7 kuna, dok će hladni obrok plaćati 5 umjesto dosadašnjih 6 kuna. Vrijednost ove mjere iznosi preko 270.000,00 kuna. Nastavljamo u potpunosti plaćati prehranu za oko 170 djece čiji roditelji nisu u mogućnosti snositi troškove prehrane, a vrijednost te mjere iznosi preko 250.000 kuna. I ove godine nastavljamo EU projekt oslobađanja plaćanja prehrane one djece koja su u riziku od siromaštva za preko 230 djece. Vrijednost projekta iznosi preko 300.000 kuna”, rekao je gradonačelnik. Treća mjera odnosi se na smanjenje cijene produženog boravka za 100 kn, odnosno sa 400 na 300 kuna kojom bi roditelji trebali godišnje uštedjeti 1.000 kuna godišnje, za što grad izdvaja 60.000 kn.
 
„Nastavljamo i dobru praksu sufinanciranja učeničkog prijevoza za učenike srednjih škola sa područja Grada Kutine. Vlada RH je na sjednici 5. kolovoza donijela odluku o 75% sufinanciranju prijevoza učenika srednjih škola, a nastavno na tu odluku Grad Kutina subvencionira još 20% te tako roditelji plaćaju tek 5% iznosa za prijevoz svojih đaka. Vrijednost ove mjere iznosi 300.000 kn godišnje”, ističe Babić. Dodaje i kako Grad Kutina osigurava i prijevoz za učenike osnovnih škola značajno iznad minimanih propisanih standarda, a ukupan trošak prijevoza učenika iznosi preko 2,8 mln kn godišnje.  Za učenike s teškoćama u učenju u suradnji s RA Mrav kroz zajednički projekt „Učimo zajedno II” sa 92% sredstava iz EU fondova financira se zapošljavanje 27 pomoćnika u nastavi za četverogodišnje razdoblje. Ovaj iznimno važan projekt vrijedan je preko 4,5 mln kn. 

   

 


Pročelnik za društvene djelatnosti Andrija Vdović osvrnuo se na ulaganja u kutinske osnovne škole koja su posljednjih godina bila velika. „I ove godine bili smo ambiciozni i naša ulaganja u obnovu i opremu škola bila su na razini 1,3 mln kn. Riječ je o 7 investicija od kojih će još dvije biti dovršene», napominje Vdović. U OŠ Z. Franka izmijenjena je stolarija u PŠ u Ilovi, te se stolarija mijenja i u matičnoj školi. U OŠ S.Kefelje, točnije u PŠ Repušnica izmijenjen je sustav grijanja i izvedena sanacije krovišta. U OŠ Mate Lovraka rekonstruirana je kuhinja i blagovaonica, a slijedi i sanaciju fasade, dok su u OŠ B. Jaruga izmijenjeni parketi u učionicama, i stolarija u PŠ te se očekuje i priključenje na vodovod. Opremljene su informatičke učionice u OŠ Mate Lovraka, Zvonimira Franka i Vladimira Vidrića te smo time zaključili jedan ciklus i sada sve škole imaju opremljene informatičke učionice. Ove godine su ravnatelji škola imali na raspolaganju 40.000 kn za nabavku opreme prema potrebama škole. «Zahvaljujem ovom prilikom djelatnicima škola i gradske uprave koji su sudjelovali u realizaciji svih ovih radova, ali i gradskim vijećnicima koji su odricanjem od svojih naknada na razini od 450.000 kn omogućili povećanje standarda u kutinskim školama. Podsjećam da je redovni standard za ulaganja 850.000 kn, a mi smo uz njihovu pomoć došli do skoro 1,5 mln kn», rekao je pročelnik.

 

 

Voditeljica aktiva ravnatelja Snježana Coha zahvalila je u ime svih ravnatelja Gradu Kutini što ulaže u informatizaciju škola koja će biti uvod za uvođenje informatike u redovnu nastavu. Dodala je i kako će sve škole od ove godine imati e-dnevnike što je također korak naprijed. Pozdravila je poduzete mjere na smanjenju cijena produženog boravka i školskih obroka, kao i uvođenje besplatnih udžbenika uz nadu da će to biti prošireno i na ostale uzraste školaraca. Zamjenik gradonačelnika Damir Markuš istaknuo je kako postoji zabrinutost zbog smanjenja broja upisane djece u školama, jer je evidentan i odlazak ljudi u inozemstvo, te dodao kako treba i dalje raditi na unaprjeđenju olakšica za roditelje kako bi se to djelomično spriječilo.

 

 

Gradonačelnik Babić zaključio je kako su škole dobrim dijelom obnovljene i u vrlo dobrom stanju, što će biti još bolje nakon energetskih obnova koje slijede, te kako će njegovi napori u narednom razdoblju biti usmjereni na poticanje gospodarstva kako bi se mladim obiteljima omogućio ostanak u Kutini.(gp/ml)5.9.2017. - DruštvoBroj čitanja: 1778 ... Autor: Radio Moslavina ...