GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Lipovljanski susreti 2017.


U Lipovljanima je proteklog vikenda održana manifestacija Lipovljanski susreti. Najveća je to manifestacija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj pokrenuta još 1974. godine i redovno održavana do 1989. godine. Nakon prekida zbog Domovinskog rata manifestacija je obnovljena 2010. godine i od tada se redovno održava, a svake je godine sve bolje posjećena. U Lipovljanima složno živi i radi 13 nacionalnih manjina i kao takvi Lipovljani su prepoznatljiv i nezaobilazni dio hrvatske tradicijske baštine. Kvalitetan zajednički život u Lipovljanima vole nazivati Europa u malom i to je primjer kako se u zajedništvu i toleranciji može graditi i ostvarivati napredak za opće dobro svih građana.
 

 

 

I ovogodišnji susreti uključivali su bogat kulturno umjetnički i zabavni program, uz sajam obrtničkih štandova u mjesnom parku. Održan je tradicionalni Okrugli stol u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine RH s temom «Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva» koji je otvorio načelnik Lipovljana, Nikola Horvat.

 

 Na  Okkruglom stolu govorili su predsjednik Savjeta za nacionalne manjine dr. Aleksandar Tolnauer, te predstojnik Ureda za ljudske prava u Vladi RH, mr. Branko Sočanac.


 

 Josip Krajči, višegodišnji član organizacijskog odbora Lipovljanskih susreta, goste je upoznao s izložbom «Reprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine Slovačke» otvorenoj u tamošnjoj Narodnoj knjižnici. Prezentacija obrta, narodnih nošnji i plesova uz nastup folklorne skupine Talijana Umaga, prethodilo je središnjem događanju kojemu je nazočio i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. On je tom prilikom obišao štandove kutinskih udruga koje se u sve većem broju predstavljaju na ovoj manifestaciji rekavši kako su Lipovljani dobar primjer njegovanja i razvoja multikulturalnosti nacionalnih manjina koja je danas osobito važna. 

 

 

 

Među udrugama koje su predstavile svoje štandove ističemo Udrugu Talijana Dante Moslavina budući da je ovogodišnja manifestacija održana u znaku Italije pa ju je prvi puta  posjetio i saborski zastupnik za Talijansku nacionalnu manjinu Furio Radin. Pridružene članice Udruge, SiDone, zapaženo su, upravo na talijanskom jeziku, i nastupile na ovogodišnjoj priredbi. 

 

 

Manifestaciju je otvorio sisačko moslavački župan Ivo Žinić kao izaslanik predsjednice RH pod čijim se pokroviteljstvom manifestacija i održavala.

 

Priredbi su nazočili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kao pokrovitelj, manjinski predstavnici Vlade RH i saborski zastupnici, predstavnici susjednih gradova i općina, te brojni prijatelji Lipovljana. Bogat program nastavljen je i jučer tijekom cijeloga dana uz sportska natjecanja i zabavne sadržaje. (gp/ML)
28.8.2017. - DruštvoBroj čitanja: 1546 ... Autor: Radio Moslavina ...