GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Europski Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima


Europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je jučer paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomen križa u blizini kutinske crkve.
Počast svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima odali su gradonačelnik Kutine, predstavnici Udruge Hrvatski domobra te ostalih udruga i predstavnici političkih stranaka.
Nespremnost iskazivanja jednakoga pijeteta prema svim žrtvama, bez obzira na kojoj strani pale, nije nasilje samo prema tim žrtvama i njihovim obiteljima, već je i težak uteg i zapreka u nezaustavljivu procesu oslobađanja čitavoga hrvatskog društva. Neispravan odnos prema prošlosti guši sadašnjost i ugrožava budućnost.
Dragutin Pasarić podsjetio je kako spomendan potječe od Praške deklaracije o zločinima komunizma iz 2008. godine, koju je između ostalih predložio i potpisao Vaclav Havel i brojni članovi Europskog parlamenta.
23. kolovoza 1939. godine potpisan je njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju, poznat kao Sporazum Molotov-Ribbentrop, kojim je postignut javni sporazum o nenapadanju i tajni sporazum o podjeli interesnih sfera u Istočnoj Europi. U slobodnom svijetu na taj dan organizirali su se prosvjedi pod nazivom Dan crne vrpce s ciljem upoznavanja svijeta o prikrivanju zločina.
23. rujna 2008. potpisana je izjava potpore od 409 članova Europskog parlamenta za uspostavu dana sjećanja kojom su pozvani parlamenti i vlade svih država članica EU, država kandidatkinja za EU kao i zemalja povezanih s Europskom unijom, na usvajanje i provedbu te Rezolucije.
Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučno osuđuje teška kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni režimi te izražava suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve zločina.


24.8.2017. - DruštvoBroj čitanja: 709 ... Autor: Radio Moslavina ...