GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

IX. Konjaničko hodočašće Mariji Bistrici Udruge Topot


GALERIJA FOTOGRAFIJA

VIDEO ZAPIS

Članovi Udruge Topot danas su krenuli na IX. Konjaničko hodočaće Majci Božjoj Bistričkoj u nacionalno hrvatsko svetište Marija Bistrica. Kutinski konjanici sutra će se družiti s hodočasnicima sisačke biskupije, a u nedjelju će u Mariji Bistrici sudjelovati u tradicionalnom Vozočašću, blagoslovu konja i konjanika.
Kod Trema u Radićevoj ulici gdje je sjedište Udruge Topot konjanike su na hodočašće ispratili brojni građani, KUD Seljačka Sloga iz Kutinskog sela i gradonačelnik Kutine.
Udruga Topot ove godine obilježava 10 godina rada, a prvo hodočašće su organizirali nedugo nakon osnvanja, istaknuo je Damir Pučak, predsjednik Udruge Topot."10 godina je brzo prošlo. Radilo se puno. Odmah smo krenuli s hodočašćem i sad već 9. put hodočastimo Mariji Bistrici. To je bio prvi projekt. Prije 6 godina krenuli smo s terapijskim jahanjem. To nam je sad najvažniji projekt na koji smo jako ponosni. Kroz našu Udrugu je prošlo 25 – 30 korisnika terapijskog jahanja, osoba s invaliditetom. Sad, u zadnje dvije godine, 16, 17 osoba redovito dolazi na terapijsko jahanje. To nam je glavna zadaća koju radimo tijekom cijele godine. Sad je pauza u srpnju i kolovozu, i to vrijeme iskoristimo za pripremu hodočašća i samo hodočašće."Sandra Nekvapil Prevendar i ove je godine voditeljica konjanika na putu dugom 150 km. "Hodočašće je poseban događaj i uzbuđenje je svaki put na vrhuncu i jedva čekamo da krenemo i da se pridružimo tradicionalnom i svečanom Vozočašću u Mariji Bistrici. S obzirom na vrućine bit će napornije nego ranijih godina, jašemo dva dana po 55 km, i zadnji dan do Zlatar Bistrice i nazad prema Mariji Bistrici u Vozočašću. To je poseban događaj, susret sa konjanicima, sa uzgajivačima konja i sa ljudima koji su u ljubavi i vjeri svakako je poseban događaj."Osim 7 konjanika u Majci Božjoj Bistričkoj hodočaste i ostali članovi Udruge Topot koji su pratnja i logistička potpora konjanicima. Ivana Mošnička Matijević u hodočašću sudjeluje peti put, "Osjećaj je odličan i za mene i za Afroditu. Naporno je, ali dobro. Najteža je druga etapa, tada ne jašemo nego hodamo uz konje. Super je."

Mlada Marija Berečak.  prvi put hodočasti Mariji Bistrici s Udrugom Topot, Marija je logističar ali svejedno je uzbuđena. „To je novo iskustvo i prireme za iduću godinu kada bih željela jahati na hodočašću.“Konje i hodočasnike uoči puta blagoslovio je kutinski kapelan Danko Bizjak. Sretan put poželio im je i Matija Smuđ u ime Vijeća mjesnog odbora Radićeva ulica te gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. "Udruzi Topot čestitam 10 godina uspješnog rada i zahvaljujem na njihovom doprinosu promociji Kutine. Želim im sretan put na hodošaću, ali važno je i ovo druženje i ispraćaj u Kutinskom selu, jer i to je doprinos kulturnom životu Kutinskog sela i Kutine.“Sudionici konjaničkog hodočašća Udruge Topot u tri će dana zavjetno projahati 150 km nizinskim dijelom Moslavine te brdovitim dionicama Prigorja i Zagorja. Prvu noć prenoćit će u Kloštar Ivaniću gdje će sutra pozdraviti i hodočasnike sisačke biskpije.
Kutinski konjanici-hodočasnici u nedjelju će sudjelovati na tradicionalnom vozočašću od Zlatar Bistrice do Marije Bistricu i blagoslovu konja, konjskih zaprega i konjanika. (nb.)18.8.2017. - DruštvoBroj čitanja: 869 ... Autor: Radio Moslavina ...