GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

XXI. maraton arapskih konja


U čast Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i spomen na stradale hrvatske branitelje i Domovinski rat, sedmero konjanika Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera odjahali su XXI. Maraton arapskih konja te su u četiri dana projahali 250 kilometara puta.
Maraton je započeo 5. kolovoza na imanju Željka Pettersa, uzgajivača konja iz Volodera, a putem su prošli Popovaču i Kutinu, gdje je priređen ispraćaj 21. konjaničkog maratona. Maratonce su ispratili gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, zamjenik gradonačelnika Popovače Ivan Petrović te predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata i brojni građani. Prvog dana maratona konjanici su svečano dočekani u Lipovljanima, a u večernjim satima dojahali su na imanje obitelji Petters iz Stare Subocke.
Dočekani su uz pjesmu mještanki i dobrodošlicu Ivana, najstarijeg člana obitelji Petters, a sudionike maratona pozdravili su i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske te Marin Piletić, gradonačelnik.
„Središnje mjesto ovogodišnjeg maratona je Jasenovac, u nedjelju 6. kolovoza. Tako obilježavamo i spomen na ratni put pripadnika 3. bojne 125. domobranske pukovnije Novska, bojne koju su činili branitelji s područja Kutine i Popovače, rekao je Dragutin Pasarić, kroničar i glasnogovornik maratona. 
Nakon dočeka i programa u Jasenovcu sudionici maratona nastavili su svoj put te će maraton sutra završiti u Voloderu na imanju obitelji Peters odakle je i krenuo na Dan pobjede.

Vođa konjanika je Željko Petters, jaše i Domagoj Petters, a među konjanicima su i dvije djevojke – Tija Tutić, učenica Srednje škola kojoj je ovo šesto sudjelovanje na maratonu i Matilda Glibo, a od jahaču još su Ivan Geljić, Dino i Dubravko Pesker.
U proteklih 21. godinu sudionici “maratona arapskih konja” prošli su više od 11,5 tisuća kilometara po Hrvatskoj, od Baranje do Dubrovnika, od Vukovara do Umaga, a projahali su i dijelove Austrije, Mađarske te Bosne i Hercegovine.
Sponzorstvo i logističku potporu pružili su Sisačko-moslavačka županija, gradovi Kutina i Popovača, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Sisačko moslavačke županije i Grada Kutine.

7.8.2017. - DruštvoBroj čitanja: 1128 ... Autor: Radio Moslavina ...