GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

KUD Repušnica na turneji po jadranskoj obali


Članovi KUD-a Repušnica nastavljaju višegodišnje prijateljstvo i suradnju sa članovima KUD-a „Šokadija“ iz Bocanjevaca. Upravo su se vratili sa ljetne turneje gdje su članovi ova dva KUD-a od 26. do 31. srpnja već drugu godinu za redom zajednički odmarali, družili se, pjevali, svirali i plesali u Svetom Filipu i Jakovu, Biogradu na Moru, Tkonu (otok Pašman) i Kukljici (otok Ugljan).
28. srpnja u Tkonu je održana 1. Smotra folklora u organizaciji Kulturno umjetničke udruge Kunjka te pod pokroviteljstvom Općine Tkon, TZO Tkon i JKU Prvenj i sponzora s područja Općine Tkon. Sudionici ove manifestacije su uz domaćine bili Žene iz Kraja, KUD „Bokolje“ iz Dobropoljane, KUD „Gradina“ iz Polače, klapa Zikva iz Pašmana te gosti iz moslavine - KUD „Repušnica“. Okupljanje sudionika je bilo ispred župne crkve sv. Tome u Tkonu nakon čega se folklorna povorka uputila mjesnim uličicama preko Kolečća do centra Tkona.
Središnji dio programa odvijao se na glavnoj pozornici na Mulu gdje je kroz tradicijski ples, poput kola i tradicijske napjeve došlo do izražaja bogatstvo i kulturna raznolikost mjesta iz kojih dolaze pojedine folklorne skupine.
U subotu 29. srpnja zajednički izlet u Biograd na moru, spontana pjesma i ples članova i turista na rivi uz glasnu podršku i pljesak.
U nedjelju 30. srpnja 2017. Folkloraši ova dva KUD-a prisustvovali su u narodnim nošnjama i Svetoj misi u prepunoj Crkvi Svetog Filipa i Jakova. Nakon svete mise izveden je kratak zajednički program na platou ispred crkve.

Istoga dana, u nedjelju 30. srpnja.2017. navečer, održana je i „Tradicionalna folklorna večeri uoči fešte Gospe od Sniga“ u mjestu Kukljica na otoku Ugljanu. KUD „Repušnica“ izveo je pjesme i plesove Moslavine. Organizatori su istakli zanimljivost da će ovaj naš nastup biti zabilježen kao sudjelovanje najstarijeg folklornog društva koje se ikada predstavilo na ovoj manifestaciji od njenih početaka.
Kukljica
Ovakve manifestacije važne su za očuvanje i prezentaciju tradicije gostima i posjetiteljima na otocima Pašmanu i Ugljanu za vrijeme ljetne sezone. Na ovom radnom ljetovanju sklopljena su nova prijateljstva i dogovorena nova gostvanja uz prekrasne uspomene.
Dok se dio članova vratio u Repušnicu – ovom radnom ljetu za članove KUD-a „Repušnica“ ovdje nije kraj, jer već 02. Kolovoza naši tamburaši sudionici su ljetne škole folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika u Zadru.
Hvala svima koji su ovoga puta sa nama putovali, plesali, kuhali, vozili, spremali, osigurali đeparac , lajkali...
Bilo je vremena za kupanje, spavanje (toga uvijek može više), šetanje... Bilo nam je odlično i vidimo se ponovo!!!
KUD Repušnica nastavlja s druženjem i probama već krajem kolovoza te vas pozivaju da dođete i pridružite im se!


1.8.2017. - KulturaBroj čitanja: 988 ... Autor: Radio Moslavina ...