GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Hrabri kutinski vatrogasci spasili migranta


Kutinski vatrogasci spasili su mladog Afganistanca iz kontejnera sa bitumenom. Zapovjednik Vatrogasne postaje Kutina Marijo Paluh, kako izvještavaju mediji, ali i Vatrogasna postrojba Kutina, rekao je kako je akcija trajala desetak sati tijekom kojih su vatrogasci iz kontejnera s bitumenom izvlačili milimetar po milimetar izbjeglicu iz Afganistana. Budući da je riječ o potpuno nepredviđenoj okolnosti deset vatrogasaca cijelu noć borilo se za život migranta, na način kako su to najbolje umijeli i znali. 'To je psihički djelovalo na vatrogasce. Unesrećeni je bio u bolovima, bilo je mučno i teško', riječu su Marija Paluha, zapovjednika JVP Kutina.

 

 

 

Da je u kontejneru s bitumenom muškarac utvrđeno je u vagonu u Banovoj Jaruzi gdje je oko 21 sat počela mučna borba za život migranta koji se u kontejner sakrio, pretpstavlja se  još u Srbiji.

Prilikom izvlačenja u opasnost su došli i sami vatrogasci jer kontejner je dubok tri metra pa su propadali u tu smjesu, uvlačila ih je. Paluh kaže da se s takvom vrstom intervencije još nije susreo. To ni ne čudi, a kasnije su istraživali i u svijetu našli samo jedan sličan slučaj i to u Kini.
'To je nepoznata situacija pa ste primorani snalaziti se i učite na samoj intervenciji, nema šablone. Tako smo i otapali naftom i odmicali rukama i podmetali daske i rezali noževima te pilama', prisjeća se.
Nesretni Afganistanac oslobođen je oko 5.30 drugog jutra. 'To je dodatno otežavalo situaciju. Psihički je djelovalo na vatrogasce, on je bio u bolovima, atmosfera je bila mučna i teška. Svaka čast dečkima!', hvali zapovjednik svoju ekipu od deset vatrogasaca, koliko ih je bilo na intervenciji.
Unesrećeni je s njima cijelo vrijeme komunicirao i nisu mu dali da zaspe. Sretni su, poručuje, jer se dobro oporavlja i što će s njim najvjerojatnije sve biti u redu.
Izvor: T-portal i JVP Grada Kutina

28.7.2017. - DruštvoBroj čitanja: 1247 ... Autor: Radio Moslavina ...