GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

KUD Banova Jaruga u Slovačkoj i Poljskoj


KUD Banova Jaruga sudjelovao je na 27. Festivalu u Oravicama u Slovačkoj i 17. Priredbi Witowianskiej watry - Witowske vatre u Poljskoj/. Putovanje je trajalo od 19. do 24. srpnja 2017.

 

 

Na XXVII. Folklornim slavnosti pod osobitou v Oravicisach, sudjelovali su i vrijedni članovi KUD-a iz Banove Jaruge. Osim radnih nastupa dobrodošlice i predstavljnja naše glazbeno-plesne baštine, na prvom predstavlju u prekrasnim nošnjama u Oravicama izveli su 40-to minutni program koji se sastojao od pjesama i plesova šireg zavičaja tj. slavonskog, moslavačkog, posavskog i bilogorskog repertoara. Na istoj pozornici sutradan predstavili su se sa 20-to minutnim programom, ali su se naši tamburaši uključili sa slovačkim glazbenicima te zajedno na pozornici odsvirali nekoliko skladbi. Na festivalima su sudjelovali izvođači iz Slovačke, Poljske, Engleske i naravno iz Hrvatske, i to iz Tvrdošina, Londona, Bratislave i Banove Jaruge. Gospodin Gustav, glavni organizator i poznati i priznati koreograf, koji dolazi u Međurić i postavlja slovačke koreografije bio je izuzetno zadovoljan i oduševljen izvedbama osobito pjesmama i to Sveta zemlja, Al' je lijepo naše selo, Hranila Milka slavuja i drugim slavonskim napitnicama kao i biračkom, šaljivom, ljubavnom igrom koja se u davna vremena izvodila u svadbenim običajima. Radi se dakle o izboru partnera da se skrivajući iza ručnika javno poljube. Igra završava tako da na kraju se dovodi kriva osoba, što se dogodilo i u Witowy - Poljkoj kada se našem izabraniku dovela djevojka iz publike, inače plesačica iz Londona, tako da su izvođači bili nagrađevni velikim ovacijama.


 

 

Na ovom putovanju sudjelovali su članovi KUD-a Banova Jaruga, mještani istog sela, te ostali zaljubljenici u baštinu iz kutinskog kraja. Osim nastupa, i javnih proba, bilo je upriličeno i upoznavanje kraja i ljudi. Turističkom lađom obišli smo Oravsko jezero – Oravska Priehrada a zaustavili se na otočiću Slanica gdje smo upoznali vtači ostron (zaštićene ptice), zatim smo obišli značajne spomenike i skulpture zaslužnika za očuvanost otoka. Slijedila je vožnja šumskom željznicom u visinske šumovite predjele Orave. U Tvrdošinu, gdje smo i bili smješteni, obišli smo Oravsku galeriju Marie Medveckej, a u etno selu Zuberec upoznali se sa etnografskom slovačkom baštinom. Osim nastupa u Poljskoj u Witawi i na izlet smo išli u Zakopane-Poljska, značajno skijalište, ali prepuno znatiželjnika i u ovom ljetnom periodu. 


 

Predsjednica KUD-a Lidija Balaško, kao i voditeljica i koreogrfkinja Slavica Moslavac, bile su izuzetno zadovoljne kako viđenim izvedbama tako i kompletnom organizacijom u Slovačkoj i Poljskoj. 
26.7.2017. - DruštvoBroj čitanja: 1156 ... Autor: Radio Moslavina ...