GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Prva sjednica novog saziva Gradskog vijeća


Prisegom novog gradonačelnika Zlatka Babića (HDZ) i njegovih zamjenika Sonje Repić i Damira Markuša počela je prva sjednica Gradskog vijeća Kutine u novom sazivu.

 

Umjesto vijećnika Roberta Kolenca (HDZ) koji je svoj mandat stavio u mirovanje, prisegnuo je novi vijećnik, Jure Nikšić (HSU). 


 

Opširan dnevni red prve sjednice uključivao je izvješća ravnatelja ustanova i gradskih poduzeća od kojih su izvješća Komunalnih servisa Kutina i RA Mrav prolongirana za sljedeću sjednicu zbog izostanka ravnateljica ovih tvrtki, a sukladno odluci većine koja je inzistirala da izviješće podnose ravnatelj, a ne zamjenici gradskih poduzeća.

 

 

 

Izvješćima ustanova je prethodilo izvješće o proračunu za 2016. godinu koje je prezentirala pročelnica za financije Radmila Pavličić. Kako je istaknula radi se o konsolidiranom proračunu koji uključuje i vlastite prihode i primitke te je iskazan manjak od 703.000 kn, dok raspoloživa sredstva iz prethodnih godina (višak prihoda i rezerviranja) iznose - 7,3 mln kn što vijećnici HDZ-a i HSLS-a smatraju nerealnim planiranjem i proračun ocjenjuju predizbornim u kojem je potrošeno više nego je uprihodovano. te nisu potvrdili ovo izviješće.

 

 

 

Prihvaćena su izvješća gradskih ustanova za 2016. godinu: Dječjeg vrtića, Knjižnice i čitaonice, Muzeja Moslavine, Sportskog centra i Vatrogasne postrojbe. Nije prihvaćeno izvješće POU Kutina za 2016. godinu koje je podnijela ravnateljica Jasminka Molnar koja je na tu dužnost stupila 1. studenog 2016., zamijenivši na tom mjestu Ljerku Čorak. Miroslav Šnjarić predsjednik Kluba vijećnika HSLS-a neprihvaćanje ovog izviješća argumentirao je izostankom prikazivanja dostatnih podataka o rashodima, dok je Nebojša Čović u ime Kluba vijećnika HDZ-a bio suzdržan. Klub vijećnika SDP-a podržao je izvješće.


 

Od gradskih komunalnih poduzeća predstavljena su dva izviješća. Moslavine d.o.o. i Eko Moslavine d.o.o. Direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak istaknuo je pozitivnu bilancu poduzeća i povećanje temeljnog kapitala, no i negativan trend pada potrošnje vode što bi se u budućnosti, kako je izgledno, moglo odraziti i na dobit poduzeća Moslavina d.o.o.

 

Predstavio je projekt ulaganja na području Kutine vrijedan 300 mln kn u suradnji sa Hrvatskim vodama i EU najavljujući 5 dinamičnih godina u radovima na sustavu vodoopskrbe i odvodnje.

   

 

Vijećnik Damir Petravić (365 Stranka rada i solidarnosti) postavio je pitanje o mogućnostima smanjenja cijene vode za građane. Direktor Moslavine je odgovorio kako je Moslavina d.o.o. ograničena zakonom koji nalaže da tvrtka ne smije stvarati gubitak, te da za smanjenje cijene zasad nema prostora. Naglasio je kako je kod nas obrada vode vrlo skupa što je uključeno u cijenu vode koju građani plaćaju, a koja je negdje u hrvatskom prosjeku. Izvješće Moslavine d.o.o. prihvaćeno je jednoglasno.

 

 
Izvješće direktora Eko Moslavine Slavka Sokola nije dobilo zeleno svjetlo. Obzirom na učestalo kritiziranje direktora Eko Moslavine u prošlom mandatu ovakva odluka vijećnika HDZ-a i HSLS-a ne čudi.  Ono što Eko Moslavini stavljaju na teret je dovoz otpada na kutinsku deponiju i strah od njezina zatrpavanja, a to su i ovaj puta  pitanjima potvrdili vijećnici Šnjarić i Balaško iz HSLS-a. Slavko Sokol tvrdi da je po svim analizama dovoz otpada realan, isplativ i dobar potez korištenja vlastitih resursa za koji postoji stručna analiza, te koji ima podršku Skupštine Eko Moslavine koju čine vlasnici, predstavnici triju jedinica lokalne samouprave Kutine, Popovače i Velike Ludine. U drugi plan pala su pitanja razvrstavanja otpada i reciklažnog dvorišta postavljena od strane vijećnika Ivice Glibe iz MOST-a i nezavisne vijećnice Irene Vdović. U sklopu ove rasprave Damir Petravić aktualizirao je pitanje «Ventusa» – privatnog vlasnika koji je ušao u vlasništvo zajedničkog komunalnog poduzeća JLS, Kutine, Popovače i Velike Ludine. Stari problem bit će vrući krumpir za gradonačelnika Zlatka Babića, kao što je bio i za prethodnog gradonačelnika Andriju Rudića, te njegova prethodnika Davora Žmegača. Sudski spor s Ventusom «saga» je koja se nastavlja i netko će to pitanje morati kad - tad riješiti. Zlatko Babić rekao je da s rješenjem tog pitanja planira doći pred Gradsko vijeće u dogledno vrijeme.

  Vijećnici su usvojili i brojne tehničke odluke od one o financiranju političkih stranaka, do sudjelovanja u upravnim tijelima i NO. Potonje SDP nije prihvatio, a niti nezavisna vijećnica Irena Vdović. Barbara Mihaljević (SDP) neizglasavanje je obrazložila zahtjevom da u NO-ima trebaju sjediti isključivo osobe visoke stručne spreme, dok je nezavisna vijećnica Irena Vdović predložila da nadoknada za članstvo u NO Komunalnih servisa bude 1 kn, obzirom da je riječ o poduzeću koje bilježi gubitak, a sredstva namijenjena članovima NO usmjere prema održavanju grobalja na području grada.

 

 

Gradonačelnik je istaknuo kako ima prostora da se nešto u tom smislu mijenja, ali ne trenutno. Dodao je kako su tu i pravne obveze i odgovornost članova NO, te za sada, kako je za zaključiti,  ne predviđa  rješenja drugačija od dosadašnje prakse.

 

  Zlatko Babić vijećnicima je u drugom dijelu sjednice predstavio svoju viziju razvoja Grada Kutine u narednom razdoblju kroz prezentaciju programa razvoja poslovnih zona u vremenu od 2017.-2021. s projekcijom za 2022.-2026. koju je pripremio voditelj Odsjeka za gospodarstvo Hrvoje Krmelić. «Želimo stvoriti povoljno poslovno okruženje kako bi se Kutina našla u katalogu ponude za buduće investitore. Za to imamo infrastrukturne predispozicije u poslovnim zonama, no treba stvoriti dodatne uvjete za pravog «kapitalca» i neku veću proizvodnju. To će zahtijevati južnu obilaznicu, tražit će znatna ulaganja koja neće biti vidljiva odmah, ali dugoročno to će biti glavni smjer daljnjeg razvoja za koji molim podršku svih vas vijećnika», rekao je Babić.
 

Pročelnik UO za Komunalno gospodarstvo i prostorno uređenje Grada Kutine Mladen Lisak predstavio je novi zakon o porezu na nekretnine o kojem će se više detalja znati u narednom razdoblju, a što će biti dostupno na web stranicama grada Kutine. Na kraju sjednice predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić pročitao je dio primjedbi od strane proračunskog nadzora provedenog od 7. do 11. mjeseca 2016. koji se odnosio na nepravilnosti u pojedinim rashodima u Gradu Kutini u 2015. godini s kojim je želio upoznati vijećnike rekavši kako je zapisnik dostupan svima koji ga žele pročitati u Gradu Kutini.        

   

 

Vijeće je počelo aktualnim satom koji je pitanjima vijećnika bio u potpunosti iskorišten. Od pitanja ističemo pitanje vijećnika Dragutina Vagnera (HSS) hoće li se ukinuti naplata parkiranja kod stambenih zgrada primjerice Centra I, gdje su stanari kupnjom stana i suvlasnici parkirališta, a od uvođenja naplate parkiranja u Kutini moraju plaćati parking. Gradonačelnik Zlatko Babić rekao je da će to pitanje razmotriti s trvtkom Komunalni servisi u narednom razdoblju. (gp/ml)

  19.7.2017. - PolitikaBroj čitanja: 2461 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS