GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Dani češke kulture u Međuriću


8. i 9. srpnja u Međuriću su održani V. Dani češke kulture Grada Kutine i 12. susreti čeških beseda SMŽ. Uz Dane češke kulture Grada Kutine ove je godine u punom svjetlu organiziran prikaz tradicionalne žetve koju je na Dožinkama prošle godine upropastila kiša.

 

 

Pravi dojam kako se nekada želo i prerađivalo žito uz stare alate i običaje mogli su steći brojni posjetitelji ove zanimljive priredbe koju su „odglumili“ mještani Međurića, a u košnji se okušao i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimir Bilek. Prikaz je to i popratnih običaja žetve, što se tada jelo i pilo, a pekao se i domaći kruh u krušnoj peći.


 

 
Priredbu su pratili bogati stolovi domaćica iz Međurića i njihovih gostiju, a uz bogatu gastronomsku ponudu posjetitelji su uživali, usprkos iznimno vrućem danu.

 
U školi je držano predavanje "Hrvatsko-češke veze kroz povijest", prof. Marijana Lipovca, te zanimljiv kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovala društva nacionalnih manjina iz Siska, Prosvjeta-Garešnica, Česka obec-Bjelovar, Matica Slovačka Međurić, Češka beseda Međurić sa svim skupinama, KUD Husain, te Češka beseda Treglava.
Program je održan na malonogometnom igralištu Međuriću. Drugoga dana priredbe okupile su se Češke besede s područja SMŽ uz bogat program, a goste je, uz predsjednika Češke besede Međurić Velibora Potužaka, pozdravio predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine SMŽ.


 

U ime Grada Kutine posjetitelje i sudionike priredbe pozdravio je gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić, koji je ovom prilikom rekao kako će Grad Kutina poduprijeti rad svih nacionalnih manjina koje trebaju njegovati svoju kulturu i običaje, te ju prenositi i na mlade generacije upravo kako to u Međuriću rade češka i slovačka nacionalna manjina.


Na priredbi održanoj drugoga dana manifestacije predstavili su se domaćini Češka beseda Međurić i Puhački orkestar, Matica Slovačka Međurić, te Češke besede susjednih gradova. Dvodnevna manifestacija u Međuriću održana je pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Sisačko-moslavačke županije, Grada Kutine, Turističke zajednice Grada Kutine, Vijeća češke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije i Vijeća češke nacionalne manjine Grada Kutine. (gp/ml)


9.7.2017. - KulturaBroj čitanja: 1636 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS