GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Proces dubinskog snimanja i poziv za dostavu obvezujućih ponuda za dokapitalizaciju Petrokemije d.d.


Petrokemija je izvijestila Zagrebačku burzu te je u priopćenju za javnost objavila kako je zainteresiranim ulagateljima omogućila dubinsku analizu te je uputila poziv za dostavu obvezujućih ponuda za dokapitalizaciju Petrokemije d.d.
30. lipnja istekao je rok za iskazivanje indikativnog interesa za dokapitalizaciju Petrokemije. Pristigao je određeni broj ponuda, izvijestili su iz Petrokemije. Neslužbeno se govori kako su ponude za kupnju dijela Petrokemije dostavili INA i Prvo plinarsko društvo, dobavljači plina za Petrokemiju d.d.
U Priopćenju za javnost i Zagrebačkoj burzi izvještava se kako je: „Nadzorni odbor Petrokemije d.d.  na sjednici održanoj 5. srpnja 2017. dao suglasnost Upravi za provođenje postupka dubinske analize Petrokemije i otvaranje sobe za pregled podataka sukladno utvrđenim listama podataka i unaprijed potpisanim ugovorima o povjerljivosti podataka. Dubinska analiza provest će se u razdoblju od 10. srpnja do 15. kolovoza 2017. godine." U priopćenju iz Petrokemije dodaje se kako "Nakon završetka procesa dubinskog snimanja pozivaju se zainteresirani investitori da daju obvezujuće ponude sukladno Programu restrukturiranja Petrokemije d.d. – Konkretizacija prijedloga koncepta restrukturiranja dokapitalizacijom uz privatnog investitora koji je sastavni dio dokumentacije u postupku dubinskog snimanja, do 1. rujna 2017.

Taj program restrukturiranja usvojen je 30. lipnja na sjednici Upravnog vijeća CERP-a - Centra za restrukturiranje i prodaju. Naime, nakon što je PPD kratkotrajno prekinuo isporuku plina Petrokemiji krajem travnja: „intezivno su se obavljale aktivnosti s ciljem provedbe pronalaženja rješenja za dugoročnu opstojnost Petrokemije koje su rezultirale izradom Programa restrukturiranja.“ stoji u priopćenju CERP-a s prošlotjedne sjednice. "Slijedom navedenog, Upravno vijeće CERP-a je prihvatilo program restrukturiranja Petrokemije pod naslovom - Konkretizacija prijedloga koncepta restrukturiranja dokapitalizacijom uz privatnog investitora.

Programom restrukturiranja predlaže se dokapitalizacija Petrokemije uz privatnog investitora paralelno s provođenjem plana operativnog i financijskog restrukturiranja kompanije, koji će omogućiti uspostavu održivog poslovnog modela što je posebno značajno obzirom da je trgovačko društvo Petrokemija d.d. najznačajniji proizvođač mineralnih gnojiva u Republici Hrvatskoj", navode iz CERP-a.

Ministar državne imovine i predsjednik Upravnog vijeća CERP-a Goran Marić podsjetio je kako je krajem travnja Petrokemiji odobren kredit za potrebe tekućih obveza i poboljšanja likvidnosti te je dodao „ozbiljno smo pripremali program i model restrukturiranja Petrokemije te u konačnici model njezine privatizacije“.

Ministar državne imovine nakon usvajanja plana restrukturiranja Petrokemije na svom je facebook profilu to komentirao ovako: „Petrokemija d.d. je, odnosom prijašnjih hrvatskih vlada godinama sustavno zapostavljana i očito nizom nekompetentnih uprava, ostajala uvijek na sporednom, ali najčešće na slijepom kolosijeku. Svi potezi su bili kao reful vjetra, kao nešto usputno, bez kandidature za opstajanje i življenje.

A, Petrokemija mora biti živa, životna, zdrava, jer ona je upravo, najdoslovnije, u službi života, egzistencije. Petrokemija nije i ne može biti korištena kao radionica za početnike. Ona je jedna od središnjih točaka reanimacije hrvatske poljoprivredne proizvodnje, a time i čimbenik gospodarske reanimacije Hrvatske.” – objavio je ministar Goran Marić te je dodao kako "Petrokemija postaje točka optimizma, osjećaja sigurnosti, ne samo lokalne zajednice, već čitave nacije. Petrokemija je sinonim moći, jedna od boljih gospodarskih subjekata kojeg se sjećaju naši stariji. Ima nešto sinonimna u tom smislu, i ovim najnovijim potezima Vlade, to će postati i ostati … Petrokemija će biti sinonim i subjekt sigurnosti i budućnost.“, poručio je Goran Marić, ministar državne imovine. (nb)
5.7.2017. - GospodarstvoBroj čitanja: 1067 ... Autor: Radio Moslavina ...