GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Sunčev sustav u Kutini


U okviru Državnog natjecanja iz astronomije u dvorištu Zvjezdarnice u Kutini danas je svečano promovirana edukativna instalacija Sunčev sustav u Kutini. Instalaciju je izradila učenica V. razreda OŠ Mate Lovraka Matea Bukač za državno natjecanje iz astronomije 2015/2016. godine u Omišu.

 

Koncept je preuzet od ambijentalno umjetničke instalacije «Prizemljeni Sunčev sustav» postavljene u Zagrebu suradnjom umjetnika Ivana Kožarića i Davora Praisa.  Kutinčani, ali i turisti u našem gradu tako mogu pronaći svaki planet Sunčevog sustava u važećem omjeru u svome gradu. Tako se Merkur nalazi kod Zvjezdarnice na parkiralištu u Crkvenoj ulici. Veneru možete pronaći u istočnom dvorištu OŠ Mate Lovraka. Zemlja se nalazi na ulazu u zapadno dvorište OŠ Mate Lovraka, Mars na južnom zidu sportske dvorane OŠ Mate Lovraka. Jupiter je smješten kod Galerije Muzeja Moslavine na Trgu kralja Tomislava, Saturn kod poslovnice PBZ-a u Kolodvorskoj ulici, Uran je na pješačko biciklističkoj stazi u Aveniji Vukovar, dok se Neptun nalazi na kraju pješačko biciklističke staze u Sisačkoj ulici. 

 

Svečanoj promociji instalacije Sunčevog sustava kod kutinske Zvjezdarnice nazočili su sudionici državnog natjecanja iz astronomije u Kutini koji su pokazali velik interes za zanimljiv rad i angažman Matee Bukač.  


 

Matea je dodala kako je zavoljela astronomiju još u nižim razredima jer Astronomsko društvo Ivan Štefek djeci pruža mogućnosti za sudjelovanje u raznim projektima. Predsjednica društva podsjetila je na osnivača Ivana Štefeka, supružnike Varat, Zorana Kusturu, Nikolu Štibilja i ostale koji su dali svoj obol razvoju astronomije u Kutini.

 

 

Galerija fotografija

Rad astronomskog društva i angažman Matee Bukač pohvalio je na otvorenju i gradonačelnik Kutine Andrija Rudić. Kako je rekao, Matea Bukač poklonila je svom gradu Sunčev sustav kojim se malo koji grad može pohvaliti i dokazala da su kutinski učenici najbolji promotori grada Kutine.(gp/ml)9.5.2017. - DruštvoBroj čitanja: 1362 ... Autor: Radio Moslavina ...