GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Zelena čistka, jedan dan za čisti okoliš


Na području Grada sutra će biti provedena Zelena čistka kojom se Kutina osmu godinu zaredom pridružuje najvećoj volonterskoj akciji u svijetu pod nazivom Jedan dan za čišći okoliš.
Građani, volonteri sutra će čistiti divlja odlagališta otpada na 13 lokacija na cijelom području Grada Kutine, najavio je Mladen Lisak, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Grada Kutine.  "Svatko od nas može učiniti nešto za čišći i zdraviji okoliš. Zajedno možemo u činiti sve. Poziva zato naše sugrađane da se uključe u akciju. Cilj je kampanje podizanje svijesti građane, ne samo Hrvatske nego i u cijelom svijetu, jer je ovo globalna akcija. Odnos prema stvaranju i odlaganju otpada mora se promijeniti. Naša je obaveza da pazimo i čuvamo okoliša. Glavni događaj u akciji je jedan dan za čišći okoliš u subotu 22. travnja na Dan planeta Zemlje kada ćemo u 8 sati na 13 lokacija započeti zajednički čistit okoliš od divljih odlagališta."Pročelnik za komunalni sustav Grada Kutine poziva sve građane da se pridruže članovima brojnih udruga i građanima koji će sutra od 8 sati čistiti divlja odlagališta.  "Grad Kutina pružit će konkretnu logističku pomoć u akciji. Uz komunalne službe u akciju će se uključiti i Eko Moslavina koja će pravilno zbrinuti prikupljeni otpad. Svi sudionici, volonteri u akciji dobit će potrebnu opremu, vreće i rukavice te će imati i pomoć mehanizacije potrebne za čišćenje."
Radnici Komunalnih servisa u okviru Zelen čistke očistili su otpad u tzv. Danskom naselju u ulici Mije Stuparića u Kutini. Građani volonteri sutra od 8 sati okupit će se na 13 lokacija divljih odlagališta te će očistiti prirodu i okoliš od nepravilno odbačenog otpada koji šteti prirodi i prijetnja je zdravlju ljudi.

Lokacije divljih deponija koje će se čistiti u akciji Zelena čistka, jedan dan za čišći okoliš:
Repušnica - u Parku prirode Lonjsko polje ( Vrbak, Vrbačinec i Jame )
Ilova - prema vinogradima s lijeve strane (500 m od ceste- Prkoser)
Jamarice - oko Društvenog doma
Brinjani - šuma – Risovac
Zbjegovača - uz Put Bonifacija Pavletića
Kutina, Radićeva ulica - na kraju ulice ( deponije uz šumu)

Građani su prošle godine u akciji Zelena čistka, jedan dan za čišći okoliš očistili 16 divljih odlagališta u prirodi te su prikupili i pravilno zbrinuli 30 tona otpada. Unatoč tome svake godine se pojavljuju nova divlja odlagališta. Uz čišćenje okoliša i smanjenje opasnosti za zdravlje ljudi cilj je Zelene čiste utjecati i na svijest građana da čuvaju prirodu i okoliš te otpad zbrinjavaju na pravilan način umjesto da ga odbacuju u prirodu . (nb)

21.4.2017. - DruštvoBroj čitanja: 1000 ... Autor: Radio Moslavina ...