GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Eros koji plamti


U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba skulptura Siniše Cvetića. „Siniša je naš sugrađan kojeg znamo, ali ne poznamo, jer malo tko je znao o kakvom je umjetniku riječ. Zato je Muzej Moslavine ponosan što vam može predstaviti kipara Sinišu Cvetića.“, rekla je Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica Muzeja na svečanom otvaranju izložbe.Siniša Cvetić rođen je 1967. godine u Potoku gdje živi i stvara. Nakon završetka školovanja radio je u Hrvatskoj, Njemačkoj i Češkoj. Nakon niza eksperimenata na privatnom i poslovnom planu, spoznaje da je umjetničko stvaranje, kiparstvo, njegov životni put i potpuno se posvećuje kiparstvu i umjetnosti.
Mladen Mitar, kustost Galerije Muzeja Moslavine predstavljajući djela Siniše Cvetića istaknuo je kako on reducira i sažimlje volumne, a naraciju izostavlja. „Jedna od prepoznatljivost djela Siniše Cvetića je Novalisova ideja „plamen koji cvate“. Svaka je njegova skulptura plamen. To je eros iskazan kroz volumen.“Kipar Siniša Cvetić gotovo isključivo radi u drvu kojeg u nekim djelima kombinira sa inoxom. „Trudim se i nastoji napraviti nešto kvalitetno. Da ostane nešto iza mene. Drvo je najdraži materijal. Znam nešto raditi i iz kamena, ali radim većinom iz drva, jer drvo je dostupno na ovim našim prostorima. Djela nastaju prema trenutnoj inspiraciji, u nekima je poruka, neka se slučajno dogode. U svakoj skulpturi svatko vidi nešto drugo. Smisao je umjetnosti da pobudi vaš doživljaj, kako vi vidite skulpturu to skulptura i jest. Žene su mi najdraži motiv i najveći i najdraži izazov. Mislim da su žene sakom inspiracija žene. To je početak i kraj. Kod žena je najljepše sve, sve. Većinom oči, najljepše su. Kad gledam ženine oči, napravim torzo. Ne gledam tijelo, gleda oči, iz očiju napravim skulpturu torza žene.“

Otvarajući izložbu skulptura Siniše Cvetića u Galeriji Muzeja Moslavine gradonačelnik Kutine Andrija Rudić zahvalio je Muzeju Moslavine i čestitao autoru na njegovim djelima i izložbi koja su obogatila kulturni život Kutine.
Izložba skulptura Siniše Cvetića u Galeriji Muzeja Moslavine ostaje otvorena do 5. svibnja. (nb)
21.4.2017. - KulturaBroj čitanja: 665 ... Autor: Radio Moslavina ...