GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

10. Susret invalida rada Hrvatske


Udruga invalida rada Grada Kutine danas je bila domaćin jubilarnom 10. Susretu invalida rada Hrvatske koji se održava u povodu Nacionalnog dana invalida rada (21. ožujka) i Dana zaštite na radu (28. travnja). Susret pod nazivom «Kutina 2017.» održan je pod pokroviteljstvom Grada Kutine i Sisačko moslavačke županije, a okupio je udruge iz 15-tak gradova Republike Hrvatske.

Predsjednik Udruge invalida rada Grada Kutine Božo Cesar naglasio je kako je ovo veliki jubilej za kutinsku udrugu. Kako je istaknuo udruga je osnovana 1985., danas broji oko 450 članova, a obuhvaća područje od Jasenovca do Velike Ludine. „Naša kutinska udruga pruža usluge svim članovima, nije važno jesu li uz Kutine ili nisu. Problem je što nas financijski ne prate druge lokalne zajednice tako da većinu troškova snosi Grad Kutina. Članovi nam se obraćaju oko raznih pitanja, a najčešće pružamo usluge oko pravnih pitanja ili ih upućujemo kako ostvariti svoja prava. Imamo naše informacije i članovi su upoznati s novostima jer se i zakoni stalno mijenjaju“, rekao je Cesar.

 Susreti su uključili i Okrugli stol s dva tematska predavanja. Prim. dr. Marija Zavalić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, govorila je o ozljedama na radu u 2016., dok je o Zaštiti na radu i primjeni zakona u praksi govorila Gordana Palajsa iz Saveza Samostalnih sindikata RH.
 Kako je zaključila dr. Zavalić naglasak je na prevenciji što je moguće postići iskorakom u edukaciji, osobito mladih radnika koji su statistički najbrojnija skupina s ozljedama na poslu. 
Skupu koji je održan u restoranu Petrokemije  nazočili su i predstavnici tvrtke, Renato Habek i Zlatko Babić. Habek je pozdravio skup u ime predsjednika Uprave Petrokemije, a nastavno na predavanje dr. Zavalić rekao kako kutinska tvornica iznimnu važnost posvećuje području zaštite na radu i edukaciji radnika jer je to u kemijskoj industriji osobito važno područje. Članove su pozdravili pokrovitelji susreta, zamjenica sisačko moslavačkog župana Anita Ibrišević Sinjeri, te gradonačelnik Kutine Andrija Rudić koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom Grada Kutine s Udrugom invalida rada. Kako je rekao, naglasak je na edukaciji zaposlenih što ima dvostruku korist, očuvanje zdravlja i sigurnosti radnika, te rasterećenje zdravstvenog sustava.

 Zajedno s kolegama iz kutinskih udruga OSI, Udruge slijepih i Udruge invalida rada, s kojima UIR Kutina ima odličnu suradnju članovi udruga invalida rada obišli su Kutinu i njezine znamenitosti, a posebno ih se dojmila barokna Crkva sv. Marije Snježne. 

10. susretima invalida rada u Kutini nazočili su i saborski zastupnik Željko Lenart, gradonačelnik Novske Vlado Klasan, predsjednik Županijske gospodarske komore Boris Mesarić, te predstavnici Samostalnih sindikata i Sindikata EKN-a Hrvatske.  (GP/ml)
20.4.2017. - DruštvoBroj čitanja: 958 ... Autor: Radio Moslavina ...