GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Javna tribina HSLS-a


U Kutini je održana Javna tribina o Planu gospodarenja otpadom 2017. - 2022.  koju je organizirao GO HSLS-a Kutina. Na tribinu su pozvani stručnjaci iz područja zaštite okoliša, te bivša direktorica Eko Moslavine, Adrijana Cvrtila. Uvodno je posjetitelje tribine pozdravio predsjednik HSLS-a Kutine Davor Kljakić koji je rekao kako je cilj ove tribine  građane upoznati sa stanjem na kutinskoj deponiji. «Deponija je uništena kroz 2015.i 2016. godinu jer je kroz to vrijeme dovezeno 50.000 tona otpada izvana, a Kutina, Popovača i Ludina zbrinjavaju 7000 t godišnje. Mi smo u dvije i pol godine zapunili deponiju za 10 godina. Nema regionlanih centara i mi moramo vidjeti što će biti s našim otpadom i gdje ćemo mi zbrinjavati ako se zatvori deponija?», rekao je Kljakić.  
   


 Tribinu je izlaganjem otvorila bivša direktorica Adrijana Cvrtila. Ona se osvrnula na odlagalište nekada i sada. «2014. mi smo donijeli Operativni plan koji je uvažavao sve specifičnosti na terenu i koji je taj plan tada uskladio s postojećim zakonima. Plan je poštivao tražene regule, a sadašnji plan gospodarenja otpadom koji je u tijeku javne rasprave ne govori ništa. On samo prepisuje zakonske odredbe i obaveze, a nije se dotaknuo nikakvih specifičnosti, a kamoli troškova kako ćemo i kada ćemo nešto izrealizirati. Postojeće stanje je alarmantno. U Kutinu se dovozi otpad u enoromnim količinama po jako niskoj cijeni, a u tvrtku se zapošljava puno djelatnika i upitna je budućnost te tvrtke», rekla je bivša direktorica Cvrtila. Postavila je i pitanje zašto nije odrađen projekt reciklažnog dvorišta u vremenu od 2014.-2016.?

 

Dr. Viktor Simočić samostalni savjetnik za zaštitu okoliša  sudjelovao je u izradi Operativnog plana 2014. koji se i dalje nalazi na stranicama Eko Moslavine. O kutinskoj deponiji izrazio se pohvalno rekavši kako ona ima kapacitet kao rijetko koja deponija u Hrvatskoj, no kritizirao je dovoženje velikih količina otpada postavljajući pitanje tko će sanirati tu deponiju? Simončič apelira i na kvalitetno zbrinjavanje otpada te ciljano ulaganje sredstava od dovoza otpada: «Ideja je bila da se na taj način prikupljenim novcem kupi najbolja moguća oprema, a ne da se on ulaže u radnu snagu, već da ovdje postane neki regionalni centar ili slično. A sada za godinu ili dvije se planira zatvoriti deponija i sutra će to građani ovih lokalnih jedinica morati odvoziti negdje drugdje i pitanje je  tko će tu sanaciju tada platiti?", kaže Simončič.

 

Mirko Budiša, dipl.ing kem.teh. i predsjednik Odbora za zaštitu okoliša HSLS-a, govorio je više o problemu plana gospodarenja otpadom na državnoj razini. «Smjenama ministara u tom resoru dogodio se diskontinuitet u planovima zbrinjavanja otpada, od ministra Zmajlovića, do ministra Dobrovića, što nije dobro za Hrvatsku jer rješenja bi trebala biti ustaljena i tu ne bi smjelo biti partikularnih interesa». Budiša je govorio o odlukama o usklađivanju Zaštite okoliša sa EU koje će zahtjevati jasna rješenja, a ukoliko ih ne bude Hrvatska će plaćati penale. Kritike prema nacrtu Plana gospodarenja otpadom u Kutini i Eko Moslavini ponajviše vidi u nedostatku uvažavanja specifičnošću lokalnog područja.

 Posjetiteljima tribine obratio se i Zlatko Babić (HDZ) kandidat za gradonačelnika Kutine. Složio se uglavnom  s prethodnim govornicima i smatra da je širu javnost potrebno upoznati sa svim navedenim pitanjima. Tribina je zaključena pitanjima i komentarima za koje su odgovore predavači većinom dali u svojim izlaganjima. Zasigurno će o ovoj temi biti još riječi jer na službenoj gradskoj stranici zasad je vidljiv samo Javni uvid u nacrt Plana gospodarenja otpadom, no ne i sam Plan gospodarenja otpadom 2017-2022. 

GP /ML10.3.2017. - GospodarstvoBroj čitanja: 2426 ... Autor: Radio Moslavina ...