GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Bonifacije velik u malim djelima je putokaz


Knjiga Brat Ivan Bonifacije Pavletić, mladi svjedok Evanđelja autora vlč. Ivana Grbešića, svećenika Sisačke biskupije  svečano je predstavljena javnosti. Riječ je o knjizi u izdanju kutinske izdavačke kuće Spiritus movens, a u projektu Družbe sinova Bezgrješne iz Kutine. Knjiga na hrvatskom i talijanskom jeziku prikazuje život i djelo brata Ivana Bonifacija što je bila tema magistarskog rada autora Ivana Grbešića.  "Pripremajuć se za magistarski rad postavio sam si pitanje: ako ću ja pisati o drugima, a tko će pisati o Bonifaciju. On je naše gore list, Bonifacije je sin naše lijepe Moslavine. Shvatio sam da o tome moram pisati."    Pater Mariano Paserini voditelj Kuće brata Bonifacaija i Družbe sinova Bezgrješne u Kutini podijelio je radost izdavanjem knjige jer je ona važan korak u postupku proglašenja blaženim brata Bonifacija.    Dragutin Pasarić, ispred izdavačke kuće Spiritus Movens zahvalio je što je dobio priliku izdati knjigu o životu i djelu brata Bonifacija, jer njegov je život i djelo putokaz kako postati velik malim djelima.
Kao što je poznato Bonifacije, odnedavno Sluga Božji u Družbi kojoj je redovnički pripadao, bio je vjerni štovatelj Marije, u skrbi za nemoćne i između ostalih dužnosti i do savršenosti brat bolničar.  Preminuo je u 33. godini života.
Njegove vrline osobito potrebne današnjici, na stranicama spomenute knjige „oživio je“  vlč. mr. sc. Ivan Grbešić, svećenik Sisačke biskupije, već šest godina duhovnik Međubiskupijskog  sjemeništa u Zagrebu.
Mladi duhovnik vlč. Grbešić, u knjizi je  osobito naglasio Bonifacijevu odgojnu ulogu kada je ovaj bio odgojiteljem i učiteljem novaka u Saronnu."Brat Bonifacije može biti kompas mladima našeg kraja. Njegova životna poruka je velika kako nije toliko važno tko smo i što smo. Naravno, ne smijemo zaboraviti svoj identitet i tko smo. Ali, možda naše ekonomsko stanje ili neka druga stvar u životu koju možda ovaj svijet drži vrlo važnom, vrlo vrijednom. Ne, to nije najvažnije. Brat Bonifacije nam kaže da ako imamo otvoreno srce za Boga možemo stići iz našeg malog svijeta do velikog svijeta. Sveci su uvijek taj Božji kompas koji nam daje pravi smjer. Mislim da je brat Bonifacije veliki uzor mladima, ali i ljudima našeg kraja kako istinsku veličinu možemo postići samo s Bogom. To je put poniznosti, put služenja. Bonifacije je bio onaj koji je služio najprije u bolnici, onda je služio siročadi, zamislite i on siroče, zatim je služio duhovnim zvanjima u svojoj kongregaciji. To je jedna lijepa poruka u kršćanskom smislu, služiti znači kraljevati."Knjiga je autorov magistarski rad, obranjen na Papinskom Sveučilištu Gregorijana u Rimu 2011. godine.  Prva je to knjiga  koju je o Bonifaciju napisao jedan Hrvat i  to u originalu na talijanskom  s vlastitim prijevodom na hrvatski  jezik. Dvojezično tiskano djelo (220 str.) izašlo je u 120. obljetnici smrti Sluge Božjega brata Bonifacija Pavletića. U svakom slučaju, izniman je prinos u promicanju mladog postolara iz maloga moslavačkog sela Zbjegovače za proglašenje blaženim.Autor vlč. Ivan Grbešić posebno je naglasio zanimanje mentora, kao i komisije pred kojom je branio rad. Za radnju o životu toga redovnika, kako je rekao, između više prijedloga po Gospodinovom pozivu, ali i logično i kao svećenik Sisačke biskupije, želio je ostaviti trag o  krijeposnim vrijednostima koje uz Bonifacijev život svijet treba upoznati. Knjigu je oblikovao sa tri noseća poglavlja: 1. Traženje: od pašnjaka do velikih gradova; 2. Otkriće: redovnički život i 3. Ispunjenje i izazov. Dragocjena je i kronologija (dodatak knjizi) o Bonifaciju do njegove smrti, ali i promicanju njegova djela poslije nje sve do današnjih dana, a kojemu je osobito pridonijela č. Mirjam Kuštreba. Knjigu je objavila nakladnička kuća Spiritus movens, Kutina. O projektu izdavanja brinula je Družba sinova Bezgrješne, a osobito vrijednu potporu dala Sisačka biskupija. U ime nje predgovor čitateljima je uputio sisački biskup Vlado Košić. Uz zahvalu autoru, osobito naglašava:
    „Radost bi bila potpuna da nam beatifikacija brata Bonifacija trajno očuva trag njegove svetosti u Crkvi i Domovini, napose u našoj Sisačkoj biskupiji, te u njegovoj Družbi koja je prije nekoliko godina Bonifacijevim tragom stigla u Kutinu. Neka i nama ova knjiga pomogne u traženju i ostvarenju Božje volje.“
Uz lijep broj sudionika, uz župnika BDM Snježne preč. Dragutina Papića, bili su i kutinski zamjenici gradonačelnika Damir Petravić i Josip Marić, a osobito radosno pozdravljena su i četiri sjemeništarca Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. (nb)13.2.2017. - DruštvoBroj čitanja: 962 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS