GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Stepinčevo u Kutinskoj Slatini


Vjernici župe Kutinska Slatina i kutinskog dekanata u Kutinskoj su Slatini obilježili Stepinčevo, blagdan bl. Alojzija Stepinca kome je posvećena i crkva u Kutinskoj slatini čiji je i zaštitnik župe.
    Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup msgr. Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom o. Andrzejom Woskom i o. Marianom Paserinijem iz kutinske Družbe Sinova Bezgrješne.
Izražavajući radost i zahvalnost vjernicima zbog zajedničkog slavlja blagdana bl. Alojzija Stepinca sisački biskup je podsjetio na zauzimanje bl. Stpeinca i isticanje važnosti obitelji za Hrvatsku.
Na početku propovjedi biskup Vlado Košić podsjetio je  na riječi pape Ivana Pava II., a koje je izrekao prilikom beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca 3. listopada 1998. godine na Mariji Bistrici, istaknuvši kako su i drugi pape o Stepincu govorili samo najljepše."Naš blaženi Alojzije je bio osporavan, a zato i osuđen, jer je smetao, jer ga nisu voljeli, jer su ga klevetnički lažno optuživali za ono što nije činio, a nisu ni priznavali ono što je činio. Svejedno mi znamo tko je bio blaženi Alojzije i da će sigurno uskoro postati svet.“ Biskup Vlado Košić osvrnuo se i na najnovija događanja u postupku proglašenja svetim bl. Alojzija Stepinca. "Jutros me obradovala vijest da je i naš ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier odgovorio beogradskom kolegi kako ne želi bilateralni susret jer je lažno optužio kardinala Stepinca, a nakon što mu je podignut spomenik u Osijeku. Nažalost, te komunističke laži produciraju se do dana današnjeg."
     Zato i ova mješovita komisija Katoličke i Srpske pravoslavNe Crkve koja ovih dana nastavlja svoj rada, treba na stol staviti argumenti, a ne laži, istaknuo je biskup Vlado Košić. "Posebno nas boli što sestrinska pravoslavna Crkva nastavlja s lažima koje je komunistički sustav izmislio i koje oni i dalje ponavljaju, a nisu utemeljene u nikakvim argumentima nego na mitovima i pričama te njihovim neprestanim ponavljanjima. Molimo da i to bude čudo našeg blaženika, da progledaju slijepi, da se okane optužbi koje se ne samo stavljaju na njega, nego i na čitav naš narod i kojima se želi osporiti ono što je pravo svakog naroda, pa i hrvatskog, a to je da imamo svoju zemlju i državu, mir i slobodu. To pravo nama se osporavalo u prošlosti, a osporava se i danas. Mi se nadamo da će nas Gospodin izvesti kroz sve te patnje kako je On to nakanio, i gledamo u našeg blaženika kao u kompas, kako je rekao sv. Ivan Pavao II.,  da se znamo orijentirati, jer je on 'najsvjetliji lik Crkve u Hrvata.“    Nakon mise mladi više sisačkih župa predvođeni autoricom teksta vjeroučiteljicom Nikolinom Milatović, izveli su predstavu „Alojzije Stepinac – život i djelo“. Predstava je nastala 2016. godine na inicijativu biskupa Košića, a kroz glavni motiv, Stepinčevo geslo „U tebe se, Gospodine, uzdam“, za cilj ima predstaviti uzoran život blaženika od dječje dobi, preko mladosti, svećeničkog života sve do smrti. (nb)13.2.2017. - DruštvoBroj čitanja: 949 ... Autor: Radio Moslavina ...