GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Predsjednik Uprave Petrokemije o budućnosti tvrtke


Predsjednik Uprave Petrokemije mr. Đuro Popijač nakon preuzimanja dužnosti prošlog tjedna prvu izjavu novinarima dao je prošle subote. Izvijestio je o svojim prvim danima na mjestu šefa Petrokemije. "Moj prvi dani su protekli u vrlo intenzivnom kontaktu, komunikaciji s ključnim ljudima u Petrokemiji, upoznavanje sa svim što je ključno u ovom prvom momentu da se mora odraditi u operativnom smislu. Ali, naravno temeljni zadaci će biti pronalaženje kvalitetnog modela za opstojnost kompanije koja ni u jednom momentu ne smije doći u pitanje. Dakle, to su poruke s kojima ja dolazim od strane Vlade RH. Dakle, sve ono što će se na strateškoj razini događati samo sa ciljem očuvanja proizvodnje, radnih mjesta i po meni te prevažne strateške kompanije i proizvoda koji ima za hrvatsku poljoprivrede, ali i u smislu multiplikativnih vrijednosti koju ima za čitavu ekonomiju Republike Hrvatske."


   
Vlada RH u rujnu prošle godine dala je suglasnot Petrokemiji na izbor tvrtke KPMG Croatia kao konzultanta za izgradu programa restrukturiranja Petrokemije.
Strateški pravac Petrokemije odredili su ministrica gospdoarstva Martina Dalić i ministar državne imovine Goran Marić. Oni su u svojim izjavama medijima najavili privatizaciju Petrokemije, a ministar državne imovine jednom je rekao kako su Petrokemiji poželjna dva strateška partnera.  "Dakle, naš je zadatak, a on je već postavljen i ranije od Vlade RH, čak i bivše Vlade RH da se mora napraviti program restrukturiranja, dakle održivi ekonomski model. A, forma i način kako će se dalje taj proces odvijati to ćemo prepoustiti vlasniku, odnosno Vladi RH.", rekao je predsjednik Uprave Petrokemije d.d. mr. Đuro Popijač.
    U proteklih nekoliko godina Vlade RH dokapitalizirale su Petrokemiju nekoliko puta te su vlasništvo u Petrokemije sa manje od 50% povećali na više od 80%. Prema pravilima EU Vladi RH više neće moći intervenirati na taj način. Đuro Popijač je u raspravi na Gospodarskom forumu rekao kako taj način nije dao željene rezultate te je potvrdio kako je intervencijama države za Petrokemiju došao kraj.Predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač Petrokemiju i dalje vidi kao pokretača gospodarskih aktivnosti u lokalnoj zajednici.
"Petrokemije je jedan od zadnjih, velikih, ozbiljnih industrijskih kompleksa koji je opstao u RH sa dodatnom vrijednošću, koja zaista po modelu kako to radi čitav razvijeni svijet okuplja oko svoje matične djelatnosti i niz firmi, manjih gospodarstvenika, malih i srednjih poduzeća koji se naslanjaju na tu firmu. I čitava ta veza između velikih sustava koji otvara prostor lokalnim firmama da rade, da se razvijaju, da jačaju i da onda mogu nastupati na širim tržištima."    Petrokemija je prevažna za lokalnu zajednicu. Riječ je o 1600 zaposlenih, to je najmanje 1500 obitelji, 50% proračun Grada Kutine puni se iz Petrokemije istaknuo je Predsjednik Uprave Petrokemije te je poručio kako „Socijalna i ekonomska važnost Petrokemije za Kutinu i lokalnu zajednicu je nemjerljiva, ona je životno važna!“ te će se zato poduzeti sve za opstojnost Petrokemije.   (nb)


13.2.2017. - PolitikaBroj čitanja: 946 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS