GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Zlatko Babić (HDZ) predizbornu kampanju za gradonačelnika Kutine započeo Gospodarskim forumom


Zlatko Babić predizbornu kampanju za gradonačelnika Kutine započeo je organizacijom Gospodarskog foruma Kutina 2020. Predsjednik GO HDZ-a Kutina službeno još nije kandidat za gradonačelnika Kutine. Forum je organizirao, kako je rekao, u funkciji člana Gradskog vijeća Kutine. "U funkciji sam u mojim namjerama da budem kandidat za gradonačelnika. Na razini Županije od strane ŽO HDZ-a i predsjednika Ive Žinića moja kandidatura je potvrđena i ona je dostavljena u Zagreb i mislim da tu nema nikakvih prepreka. Jer, u Kutini je što se tiče HDZ-a i moje kandidature stvar dosta čista."    Tema Gospodarskog foruma Zlatka Babića bila je: Utjecaj lokalne samouprave na razvoj gospodarstva. Organizator je izrazio zadovoljstvo odazivom gospodarstvenika s područja Grada Kutine te je rekao što očekuje od njih. "Da čujem od njihova razmišljanja kako možemo zajedno, možda kalo lokalna samouprava, kao županija i možda kao Vlada RH gdje možemo pronaći zajednički utjecaj, gdje možemo svi zajedno nešto napraviti za Grad Kutinu. Da možda iskoristimo, kao što se vidi, ovaj jedan poletni entuzijazam da to možda prenesemo i na Kutinu i da krenemo sa gospodarskim preporodom Kutine."    Zlatko Babić gospodarstvenicima je predstavio i svoja razmišljanja o gospodarskom razvoju Grada Kutine. "Nudim da kontaktiram i sa Vladom RH i sa Županijom. I radim n a tome i sada već kad se gledaju ove investicije u Kutini: realizacija magistralnog vodovoda pa i ove aktivnosti oko zgrade za branitelje na glavnom trgu pa izgradnja obilaznice kutinske. Iza svega toga stojimo i mi koji ovdje želimo, bez obzira na nekakve, možda koje jesu podjele, ja i sa gradonačelnikom dobro surađujem, ali, svi nam je zajednički interes razvoj Grada Kutine. Znači, ono što nudim, stvaranje jednog zajedništva u političkom smislu, ali prije svega i zajedništva unutar gospodarstvenika."

    Zlatko Babić dodao je kako mu je u organizaciji veliku pomoć pruži Davor Žmegač, bivši gradonačelnik Kutine, a danas potpredsjednik prvog privatnog sveučilišta Libertas. Regionalna ekonomika, recentni trendovi lokalnog ekonomskog razvoja, naziv je predavanja bivšeg gradonačelnika Kutine. Davor Žmegač dodao je kako je to i tema njegovog znanstvenog rada. Lokalni trendovi razvoja su očuvati stanovništvo, održavati javnu potrošnju, poticati privatne investicije i poticati konkurentnost lokalnog stanovništva.„Javna nabava subnacionalne razine iznosi oko 50% ukupne javne nabave u OECD zemljama. Javna nabava na subnacionalnim razinama se u najvećem dijelu realizira s malim ili srednjim poduzećima ili obrtima što dodatno jača regionalnu ekomomiju te pogoduje distribuciji ekonomskih aktivnosti.“, rekao je Davor Žemgač

    Kutinski poduzetnici u raspravi su naglasili brojne probleme s kojima se susreću, od prenormiranosti zakonskih propisa te lošeg servisa javnih uprava. Upozorili su i kako teško konkuriraju na natječajima po javnoj nabavi. Poduzetnici s područja Kutine upozorili su i na nedostatak kadrova i radne snage. Ljudski potencijal Kutine je oslabio odlaskom mladih i obrazovanih u Zagreb i izvan Hrvatske.    Đuro Popijač, predsjednik Uprave Petrokemije naglasio je kako je Petrokemija posljednja velika industrija u Hrvatskoj te da kao i do sada u budućnosti treba biti gospodarski subjekt koji vuče razvoj lokalnog gospodarstva i poduzetnika. Pred Petrokemijom je restrukturiranja. „Vlade RH do sada su dokapitalizirale Petrokemiju, ali se to nije pokazalo kao dobro rješenje i tome je sada došao kraj.“, rekao je predsjednik Uprave Petrokemije.    Javne investicije mogu povući razvoj lokalnog gospodarstva, ali mali i srednji poduzetnici često ne mogu zadovoljiti uvjete natječaja po javnoj nabavi. Mijo Šepak, direktor Moslavine d.o.o. za javno vodoopskrbu i odvodnju rekao je kako ova tvrtka u većinskom vlasništvu Grada Kutine nije u poziciji kao privatni gospodarstvenici jer je riječ o monopolnoj djelatnosti. Ipak, javne tvrtke mogu dati značajan doprinos razvoju lokalnog gospodarstva. Moslavina d.o.o. u iduće će dvije godine realizirati projekte koje je pripremila u suradnji sa Gradom Kutina i Gradom Popovača velike vrijenosti. „Na području Grada Kutine riječ je o investicijama vrijednosti oko 300 mil. kn te na području Grada Popovače investicije u vrijednosti oko 190 mil. kn.“, naglasio je Mijo Šepak. Te investicije dat će zamah razvoju lokalnog gospodarstvu, ali je pitanje kako će se lokalni poduzetnici uključiti u realizaciju tih velikih infrastrukturnih projekata.
    Udruživanje poduzetnika i gospodarstvenika i zajednički nastup na natječajima u praksi se rijetko događa. Kutinski poduzetnici dva su puta osnivali poslovni klub i dva puta nisu uspjeli, rečeno je u raspravi. Sudionici foruma zaključili su kako je potrebna bolja komunikacija, susreti i razgovori poduzetnika s područja Grada Kutine.  (nb)

Tvrtke čiji su predstavnici sudjelovali na GF KT 2020: Hidraulika, Montažer Smola, Lonja-Strug, Cjevomont, Moslavina d.o.o., SELK, Sepia, Petrokemija d.d., Turbomehanika, Ljiljan S i predsjednik Udruženja obrtnika Kutina13.2.2017. - PolitikaBroj čitanja: 1179 ... Autor: Radio Moslavina ...