GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Arheološka izložba u Galeriji Muzeja Moslavine


Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je arheološka izložba „Srednjovjekovna čudovišta – reljefni prikazi na keramičkim pećnjacima“.
    Riječ je o izložbi Dvorca Veliki Tabor na kojoj su izloženi pećnjaci koji prikazuju srednjevjekovni imaginarij, rekla je Jasmina Uroda Kutlić predstavljajući izložbu. Izložba su realizirali Muzej Hrvatskog zagorja i Muzej Moslavine Kutine a građu za izložbu ustupili su i Muzej Međimurja Čakovec, Gradski muzeji Čazme, Bjelovara, Požege i Orahovice te Muzeja Seljačkih buna.
    Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec izrazila je zadovoljstvo što izložba iz Dvorca Veliki tabor gostuje u Kutini, jer u postavu izložbe su zastupljeni i pećnjaci pronađeni na arheološkom lokalitetu Marić gradina.
    Na brojnim sačuvanim ulomcima pećnjaka, pronađenih diljem kontinentalne Hrvatske, uočavaju se prikazi srednjovjekovnog imaginarija, poput scena iz srednjovjekovnih bestijarija, basni i legendi. Čudovišta poput grifona, zmaja ili sirene imaju tradiciju puno dužu od srednjega vijeka.    Autorica izložbe Ivana Škiljan istaknula je kako svaka civilizacija i svako društvo ima svoja čudovišta. Ljudi srednjega vijeka su svoje strahove, žudnju i tjeskobu utjelovili u vidu danas pomalo bizarnih hibridnih stvorenja i čudovišnih rasa, koji su prikazani u srednjovjekovnoj umjetnosti ali i na brojnim predmetima umjetničkog obrta, pa tako i ulomcima keramičkih kaljevih peći.
Izložba temu srednjevjekovnih čudovišta predstavlja i kratkim isječkom iz iz igrano-dokumentarnog filma Sirenin pjev redateljice Vlatke Vorkapić. Na ovoj se izložbi postav također sastoji od zvučnih i vizualnih efekata, stoga se dio izložbe priča zvukom a ne samo predmetima i panoima.
    Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić zahvalio je organizatorima izložbe što su građanima predstavili zanimljivu izložbu koja predstavlja i dio baštine Kutine i ovog kraja.
    Izložba srednjovjekovnih čudovišta u Galeriji Muzeja Moslavine ostaje otvorena do 10. ožujka.10.2.2017. - KulturaBroj čitanja: 784 ... Autor: Radio Moslavina ...