GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Luč Hrvata - Ante Nadomir Tadić Šutra


U Knjižnici i čitaonici Kutina sinoć je predstavljena zbirka pjesama «Luč Hrvata» autora Ante Nadomira Tadića Šutre. 


Rođen u Otoku na Cetini ovaj umirovljeni časnik Hrvatske vojske od kolovoza 1995. živi i djeluje u Kninu. Diplomirao je na Sveučilištu u Zadru, na Odjelu za informatologiju i komunikologiju, a iza sebe ima deset samostalnih knjiga poezije, te niz skupnih objavljivanja svojih djela. 

 


Promocija u Kutini, na kojoj mu se pridružila i prof. Katarina Brkić, bila je emotivna, a autor je uz kazivanje svoje, uglavnom domoljubne poezije, imao i spontanih trenutaka te opisa anegdota iz svoga života. O Hrvatskoj autor piše iz raznih perspektiva, od reminiscencija na prošlost opjevanih u pjesmi o Katarini Zrinskoj s kojom je otvorio promociju, do pjesama vjerske tematike i onih nastalih u Domovinskom ratu. Autor kroz svoje pjesme poziva Hrvate na ponos, ali i na oprost i ljudskost u duhu s katoličkom vjerom koju Šutra zagovara kroz brojne svoje stihove.

  
Neki od njegovih stihova opjevani su u glazbenim uspješnicama poput «Ne daj se Cetino» i popularne «Stina pradidova» koju izvodi klapa Intrade. Šutra, kako je vidljivo, voli kazivati poeziju, te posebnu pozornost posvećuje interpretaciji, od arhaičnog do suvremenog hrvatskog jezika.

 Kutinska književnica Katarina Brkić, poznata po pisanju na kajkavskom narječju, nastavila je kazivanjem vlastitih stihova odabrane domoljubne i vjerske tematike, a njezina knjiga pjesama kompletno pisana na kajkavskom je u pripremi. U glazbenom dijelu programa nastupio je prof. Saša Begović Matošković, a repertoar pjesama poznat je široj publici poput «Croatio iz duše te ljubim» koju izvodi klapa Intrade.

 Ante Nadomir Tadić Šutra ovom prilikom zahvalio je ravnateljici Knjižnice Suzani Pomper i Gordani Barišić na pozivu, a zasigurno ovo nije njegov zadnji posjet Kutini.  (gp/ml)
10.2.2017. - KulturaBroj čitanja: 1083 ... Autor: Radio Moslavina ...