GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

OŠ Zvonimira Franka – među prvim e-školama u RH


Delegacija Grada Kutine danas je obišla OŠ Zvonimira Franka koja se nalazi među prvih 20 škola u Republici Hrvatskoj opremljenih u sklopu EU projekta e-Škole potrebnom informatičkom opremom. «Riječ je o pilot projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i CARNet-a punog naziva «e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola» čiji je potpisnik i Grad Kutina. OŠ Zvonimira Franka nalazi se među prvih 20 škola u Hrvatskoj, dok će se ostalih 130 škola priključiti programu početkom 2016. godine», rekao nam je ravnatelj škole Dario Duda koji je iznimno zadovoljan realizacijom projekta i naravno uvrštavanjem OŠ Zvonimira Franka među prvih 20 škola.GALERIJA FOTOGRAFIJA

Za ukupno 150 škola u ovoj prvoj fazi implementacije nove opreme osigurano je 300 milijuna kuna. Javni poziv za sudjelovanje u Pilot projektu e-Škole, koji je CARNet objavio u prosincu 2014. godine, izazvao je ogroman interes škola, a kutinske su škole uspješno aplicirale među 705 prijavljenih, zbog čega je zadovoljan i gradonačelnik Kutine Andrija Rudić.  «Nakon OŠ Zvonimira Franka u sljedećoj fazi projekta opremu će dobiti i OŠ Mate Lovraka, a ostale škole također će doći na red. Poboljšanje standarda u našim školama uz ulaganja u objekte podrazumijeva i njihovu informatizaciju i držanje koraka s vremenom. Smatramo da se dosad nije dovoljno radilo na tome i nastojimo učiniti sve kako bismo osigurali što kvalitetniju opremljenost škola i podigli razinu nastavnih procesa», rekao je gradonačelnik. U OŠ Zvonimira Franka učenici su danas tijekom nastave informatike s profesorom Krešimirom Seletkovićem i nastave matematike kod profesorice Višnje Smuđ prezentirali stečena znanja i način rada s informatičkom opremom. Korištenje tableta i smart ploča ide im od ruke jer riječ je o generaciji koja ovakve vrste znanja lako usvaja. (gp/ML)»Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet. Mjerodavno tijelo koje je nadležno CARNetu je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kojemu je nadležna Vlada RH.
Puni naziv projekta jest «e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)». Skraćeni naziv projekta jest pilot projekt e-Škole.
Projekt e-Škole dio je šireg programa e-Škole. Stoga je potrebno razlikovati program od projekta e-Škole.
 Program e-Škole se provodi kroz više projekata informatizacije školskog sustava u razdoblju od 2015.-2022. godine. Program e-Škole sastoji se od pilot projekta, koji se provodi od 2015.-2018. te velikog projekta, koji se planira provoditi od 2019.-2022. na temelju rezultata pilot projekta.
Puni naziv cjelokupnog programa glasi “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće”.
U digitalno zrelim školama adekvatna uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) doprinosi:
•učinkovitom i transparentnom upravljanju školom (direktni cilj);
•razvoju digitalno kompetentnih nastavnika spremnijih za primjenu inovacija u vlastitim pedagoškim praksama te (direktni cilj);
•razvoju digitalno kompetentnih učenika spremnijih za nastavak školovanja i konkurentnijima na tržištu rada. (indirektni cilj, doprinosi mu).
Opći cilj programa e-Škole pridonosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje.
 Svrha pilot projekta e-Škole je uspostaviti sustav razvoja digitalno zrelih škola kroz pilotiranje i evaluaciju primjene IKT-a (informacijskih i komunikacijskih tehnologija) u obrazovnim i poslovnim procesima u 10% škola u Republici Hrvatskoj.
Specifični cilj pilot projekta e-Škole jest pilotirati organizacijske, tehnološke i obrazovne koncepte uvođenja IKT-a u obrazovne i poslovne procese u odabranim školama kroz dvije školske godine te na temelju iskustva pilotiranja razviti strategiju za implementaciju sustava digitalno zrelih škola u cijelom sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Hrvatskoj, odnosno za primjenu u velikom projektu (2019.-2022.).
Iskustva na sličnim europskim projektima informatizacije poslovnih i nastavnih procesa nameću neophodnost usklađene implementacije, kako infrastrukturnih, tako i uslužno-obrazovnih dijelova projekta, sa sviješću da je temelj obrazovanja nastavnik, a primarni fokus učenik. Stoga je neophodno da podrška i obrazovanje nastavnika i školskog osoblja prethodi ostalim aktivnostima u projektu, potom teče simultano, a na kraju i nadživi ostale aktivnosti unutar projekta. Bez osnaženih nastavnika i školskog osoblja, sposobnih i spremnih za nove tehnologije, usluge i pristupe poučavanju, infrastruktura će ostati neiskorištena, a usluge i sadržaji razvijeni unutar projekta - odbačeni.
Obje faze projekta financiraju se većim dijelom (85%) iz strukturnih fondova Europske unije. Obzirom na posebnost cilja projekta e-Škole, njegova je provedba iz implementacijskih razloga razdvojena na dva strateška projekta, koji se financiraju i provode kroz dva različita operativna programa:
•Projekt A: financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OP KK), Europski fond za regionalni razvoj (EFRR)
•Projekt B: financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali (OP ULJP), Europski socijalni fond (ESF)
Ukupna vrijednost pilot projekta e-Škole je 306.853.186 kn, od čega je EU financiranje 193.690.148 kn (Europski fond za regionalni razvoj - EFRR) i 67.135.059 kn (Europski socijalni fond - ESF) te nacionalno sufinanciranje  46.027.977 kn. Pilot projekt će se provoditi od 1. ožujka 2015. do 28. veljače 2018. godine»
9.3.2016. - DruštvoBroj čitanja: 1774 ... Autor: Radio Moslavina ...