GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Koncert komornog sastava «Laurum»


Kraj obilježavanja 45 godina OGŠ Borisa Papandopula zaključio je koncert komornog sastava «Laurum» koji je održan u crkvi sv. Marije Snježne. Prostor i akustika kutinske crkve sv. Marije Snježne idealni su za ovakvu vrstu koncerata, a publika je uživala u prekrasnoj izvedbi ovog sastava.«Komorni ansambl Laurum osnovan je koncem 2011. g. Čine ga gitaristi Tamara Perc, Hrvoje Ton, Antonio Rumenović i Vlade Brzović. Laurum trenutno djeluje kao gitaristički kvartet, ali je u budućnosti otvoren za suradnju i s drugim umjetnicima. Ono što je zajedničko svim članovima ansambla jest to da su svi završili studij kod renomiranog gitarista i pedagoga prof. Carla Marchionea. Otuda seže i njihovo međusobno poznanstvo i želja da se okupe u zajedničkom muziciranju. Njihov prvi zapaženi nastup bio je na međunarodnom gitarističkom festivalu "Omiš Guitar Fest" 2012. godine gdje su, osim ispred dvjestotinjak gitarista iz raznih krajeva svijeta, nastupili i pred predsjednikom Republike Hrvatske dr. Ivom Josipovićem.
Nakon toga uslijedili su samostalni koncerti u Vrsaru, Poreču, Koprivnici, Solinu, Lipiku, Bjelovaru, Zagrebu, Splitu i Križevcima. U Lipiku je Laurum svojim koncertom otvorio ciklus koncerata "Fortissimo possibile". Daljnji istaknutiji koncerti održali su se na 4. Omiš guitar festu, jubilarnom 5. Porečkom Tirandu te 2. Pula Guitar Festu.
Članovi sastava osim vrlo uspješne pedagoške aktivnosti djeluju i kao članovi ocjenivačkih komisija na međunarodnim natjecanjima diljem Hrvatske. U okviru gitarističkih događanja pozivani su kao voditelji masterclassova.
Sastav izvodi djela kompozitora iz raznih epoha i dijelova svijeta, a repertoar proširuje obradama kao i skladbama nastalim iz ruku svojih članova. U taj dio repertoara spada obrada božićnog koncerta op. 8 br. 6 baroknog kompozitora G. Torellia te skladba Puls plus. Obradu koncerta te skladanje odradio je H. Ton. Ansambl neprestano proširuje repertoar, a u narednom periodu pored koncertne aktivnosti, u planu je i snimanje prvog nosača zvuka» (gp/ML)29.2.2016. - KulturaBroj čitanja: 900 ... Autor: Radio Moslavina ...