GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Završna konferencija EU projekta «Jačanje socijalne uključenosti starijih»


Udruga UNUK danas je u Hotelu Kutina održala završnu konferenciju EU projekta «Jačanje socijalne uključenosti starijih» koji je počeo u lipnju 2014. a završava u veljači 2016. godine. Udruga UNUK nositelj je EU projekta čija je vrijednost 750.000 kn od kojih 85% financira EU, a 15% Vlada RH. Partneri na projektu su Grad Kutina, Udruga OSI i Zaklada Sandra Stojić. «Kroz ovaj projekt nastojali smo socijalno uključiti starije i nemoćne osobe. Kao Udruga već smo radili sa starijom populacijom, stoga smo se odlučili ići u tom smjeru. Oko projekta nam je pomogla Razvojna agencija MRAV», rekao je Zdenko Lončarić predsjednik Udruge UNUK čiji je puni naziv Udruga nezaposlenih. «Mi smo vidjeli da ima dosta prostora i potreba u sferi socijalne politike, te da uz pomoć drugima, tu možemo zaposliti i svoje članove. Kroz ovaj projekt tako smo zaposlili četiri naša člana. Mi smo prvi u Kutini koji smo dobili licencu za pomoć u kući koju radimo od lani u suradnji sa CZSS i trenutno brinemo oko 20 ljudi, na temelju čega imamo zaposlene dvije osobe».

 

Voditelj projekta Robert Pintarić predstavio je projekt u cjelini, njegov tijek i rezultate, te rekao kako se nada njegovoj održivosti. «Imali smo tri glavne aktivnosti na projektu: izradu Akcijskog plana za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga u kojoj nam je pomogao AC iz Čakovca, druga nam je aktivnost bila jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva na području LAG-a Moslavine, te otvaranje Kluba za starije i nemoćne u prostoru Doma zdravlja Kutina». Završnom predstavljanju projekta uz nositelje, partnere i korisnike prisustvovao je pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb SMŽ Josip Takač, gradonačelnik Kutine Andrija Rudić, te predstavnici Doma zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Razvojne Agencije MRAV, LAG-a Kutina, Pučkog otvorenog učilišta i drugi. Svi su podržali ovaj projekt i potrebu za socijalnim uključivanjem starijih osoba, a gradonačelnik Kutine pohvalio je Udrugu UNUK na trudu oko ovog projekta, te obećao i dalju potporu: »Meni je drago što već imamo završne konferencije projekata koje su pokrenute aktivnosšću Gradske uprave i RA Mrav koja je opravdala svoje postojanje. 16 mln kn koje smo privukli pokazuju da se možemo financirati iz EU fondova, te da se moramo okrenuti novim izvorima financiranja, obzirom da su porezni prihodi od proračuna jako pali u zadnjih desetak godina».

U projektu su sudjelovali i volonteri među kojima i volonterka Zaklade Sandra Stojić koja je teška srca rekla kako su se korisnici navikli na Klub za starije i nemoćne u DZ Kutina koji će im jako nedostajati, te se nadaju nastavku njegovog rada. Na konferenciji je bilo riječi i o problemima starijih osoba, socijalnoj potpori i potrebama za pučkom kuhinjom i socijalnom trgovinom. Općenito skrb o starijim i nemoćnim ljudima u državi s velikim postotkom starije populacije sve je važnija, zato se postavilo pitanje i što je s Domom za starije i nemoćne u Kutini. Gradonačelnik je objasnio kako se radi o privatnoj investiciji oko koje investitor ima problema s dobivanjem bankovnih jamstava. »Grad je učinio sve što može, i očekujemo da će investitor te probleme riješiti i uspjeti sagraditi planirani Doma za starije i nemoćne». Udruga UNUK ovdje neće stati. Kažu kako i dalje nastavljaju s novim idejama oko pružanja socijalnih usluga, a trenutno razrađuju mogućnost otvaranja socijalna trgovine.((gp/ML)


25.2.2016. - DruštvoBroj čitanja: 1458 ... Autor: Radio Moslavina ...