GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

45 godina OGŠ Borisa Papanopula


Osnovna glazbena škola Borisa Papandopula ciklusom koncerata ovoga tjedna obilježava 45 godina svoga rada. Obljetnicu su započeli sinoćnjim koncertom izvrsnog Tamburaškog sastava GŠ Albert Štriga iz Križevaca kojega je publika toplo pozdravila. Na kraju koncerta nastupili su profesori OGŠ Borisa Papandopula okupljeni u ansambl Rubito: Saša Begović Matošković na gitari, Nikola Šćapec na harmonici, Igor Dorotić na trubi i Tomislav Horvat na gitari.
U uvodnom dijelu ravnatelj OGŠ B. Papanopula, Nikola Šćapec, pozdravio je sve nazočne među kojima zamjenika sisačko moslavačkog župana Marina Piletića, zamjenika gradonačelnika Kutine Damira Petravića i ostale gradske vijećnike i posjetitelje.Pozvao ih je i na ostale koncerte koji će biti izvedeni tijekom ovoga tjedna. Večeras i sutra će se predstaviti sadašnji učenici kutinske glazbene škole, dok će u petak 26. veljače nastupiti bivši učenici škole. Koncerti se održavaju u Domu kulture i počinju u 18 sati, a ulaz je slobodan. Kraj ovog ciklusa je u subotu kada će u crkvi sv. Marije Snježne biti izveden koncert komornog sastava Laurum u 19 sati. (gp/ML)

 

TAMBURAŠKI ORKESTAR GLAZBENE ŠKOLE ALBERTA ŠTRIGE KRIŽEVCI osnovan je 1978. godine, a čine ga učenici srednje i viših razreda osnovne glazbene škole. Orkestar sudjeluje na mnogim natjecanjima i za njim su stotine nastupa u zemlji i inozemstvu. Nastupio je u SAD-u, Belgiji, Portugalu, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Češkoj, Makedoniji...

            Višestruki je dobitnik zlatne plakete Tambura Paje Kolarića na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, osvojio je 8 prvih i 2 druge nagrade na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, a na Europskom festivalu za mlade glazbenike u Belgiji orkestar je osvojio 1. nagradu Summa cum laude 1999. te 1. nagradu Cum laude 2009. godine. Orkestar je dobitnik priznanja grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

            Prošle školske godine komorni sastav tambura, kao dio orkestra, gostovao je u Republici Makedoniji u našem prijateljskom gradu Kočanima. Gostovali su i u Avignonu u Republici Francuskoj, gdje su predstavljali Hrvatsku na Festivalu gitare i žičanih instrumenata. Na državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji osvojili su 1. nagradu. Na državnom natjecanju orkestara u Primoštenu, Orkestar je također osvojio 1. nagradu. Orkestar je osvojio 1. nagradu na međunarodnom natjecanju koje se održava putem interneta – INTERNET MUSIC COMPETITION, Zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku. Na međunarodnom festivalu YOUNG2014PRAGUE održanom krajem ožujka  2014. u Pragu Orkestar je osvojio 1. nagradu u svojoj kategoriji te Grand prix festivala na kojem je nastupilo četrdesetak ansambala iz 15 zemalja svijeta. Za ove uspjehe Orkestru je uručena nagrada gradonačelnika za promociju grada Križevaca. Na 2. Samoborskom tamburatoriju orkastar je osvojio 1. mjesto.

            Nedavno je proslavljena 35. godišnjica orkestra povodom koje je tiskana monografija.

            Od osnutka, pa punih trideset godina, orkestar je vodio Stjepan Fortuna, u školskoj godini 2009./10. Matija Fortuna, prof., a od 1. rujna 2010. orkestrom ravna Igor Kudeljnjak, prof.

24.2.2016. - KulturaBroj čitanja: 1106 ... Autor: Radio Moslavina ...