GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Pčelarstvo Kutine i okolice


Pčelarstvo u Kutini i okolici, monografija je autora Dragutina Pasarića što je svečano predstavljena javnosti na godišnjoj skupštini Udruge pčelara Metvica Kutina.

     U pisanim se dokumentima pčelarstvo u Kutini i okolici spominje 1871. godine. Udruga pčelara pri tadašnjem Klubu Sam osnovana je 1976. godine. Kutinski pčelari od tada postigli su brojne zapažene uspjehe i rezultate te su svojim radom, organiziranjem predavanja i edukacija unaprijedili pčelarstvo u Kutini i Moslavini. Taj vrijedan rad i povijest pčelarstva te pčelari koji su bili članovi Udruge Metvica predstavljeni su u vrijednoj monografiji.

     „Pčela je simbol uzornog gospodarenja. Organizacijom i radom u košnici pčele nam pokazuju kako se surađuje i zajednički radi. Tako od osnivanja radi i Udruga Metvica, a u knjizi je to potkrijepljeno i nizom fotografija i dokumenata.“, istaknuo je to Dragutin Pasarić, autor monografije.

     Pčelari i povijest Udruge Metvica predstavljena je i na prigodnoj izložbi na kojoj su predstavljeni i kvalitetni proizvodi kutinskih pčelara.

     Pčelar Božo Đurđević, član Udruge Metvica ukupni je pobjednik dana meda i manifestacije Zlatna pčela u Topuskom, a njegovi medovi od bagrema i amfore pobjednici su u svojim kategorijama na istoj manfiestaciji.

     „Naši pčelari i Udruga prošle su godine imali dobru mednu godinu. Ne sumnjamo u znanje i rad svojih pčelara.“, rekao je u izvještaju o radu u prošloj godini Darko B  ohatka, predsjednik Udruge pčelara Metvica. Članovi udruge prošle su godine sudjelovali na brojnim izložbama meda te na ostalim manifestacijama u Gradu Kutini i tako su aktivno sudjelovali i u društvenom životu Grada Kutine. Oraganizirana su i predavanja za edukaciju pčelara te Udruga surađuje sa POU Kutina u organizaciji pčelarske škole.

     Na skupštini Udruge pčelara Metvica u planu rada za ovu godinu nastavit će se programi edukacije i pčelarske škole, Udruga je potvrdila svoje članstvo u LAG-u kako bi mogla sudjelovati u projektima, nastavit će se aktivnosti oko katastra pčela i uvođenja pašnjačkog reda. (nb)22.2.2016. - DruštvoBroj čitanja: 1061 ... Autor: Radio Moslavina ...