GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Kutinski razgovori


Kutinski razgovori s gradonačelnikom

GALERIJA FOTOGRAFIJA Kutinski razgovori VMO Kutina grad

 Zbor građana „Kutinski razgovori“ održani su za područje VMO Radićeva ulica i u najvećem VMO Kutina grad. Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić u izravnom razgovoru sa građanima predstavio je rad i planove gradske uprave. Građani su upozorili na probleme u svojim dijelovima grada te su uz traženje odgovora gradonačelniku ponudili i rješenja.
    Zahvaljujući na odazivu i sudjelovanju u kutinskim razgovorima gradonačelnik Andrija Rudić istaknuo je kako kroz ovakve razgovore svi zajedno nastojimo Kutinu učiniti gradom po mjeri svakog čovjeka i riješiti konkretne, stvarne probleme građana. „Samo u izravnoj komunikaciji možemo prepoznati zaista prioritetne probleme naših građana. Danas se pokazalo da mi u gradskoj upravi ne znamo baš sve. Bilo je nekoliko zanimljivih i dobrih pitanja iz kojih imamo bolju sliku i kad nam građani na to ukažu, imamo više saznanja i tada to uzimamo u razmatranje i nastojimo riješiti probleme. Samo u izravnom razgovoru može se napraviti dobra komunikaciju u smislu da se problem riješi kada se pojavi. Želimo poticati ovu komunikaciju. Zato ćemo otvoriti i još neke kanale. Uz zborove građana Grad Kutina ima službenu internetsku stranicu, stranicu na facebooku, na facebooku je i moja, službena stranica gradonačelnika Kutine. U planu je i mobilna aplikacija za pametne telefone koja će biti dostupna svima. Građani će i tako moći pratiti rad gradske uprave, prijavljivati probleme i predlagati rješenja. Zaista intenziviramo komunikaciju sa sugrađanima i nastojimo što detaljnije svakom građaninu približiti rad gradske uprave.“    Rad gradske uprave protekle je tri godine ograničila i odredila dugotrajna gospodarska kriza te smanjenje prihoda u gradskom proračunu uslijed porezne reforme i odlaska radnika iz Petrokemije uz poticajne reforme. Unatoč tome, uz racionalizaciju rada i uštede Grad Kutina je u protekle tri godine svoj dug smanjio za 4,7 mil. kn. Grad je poticao nove investicije i razvoj gospodarstva, zapošljavanje i samozapošljavanje, turističke projekte… Rezultat tih mjera su, između ostalog, 104 nova radna mjesta u poduzećima i obrtima te 35 novih radnih mjesta kroz EU projekte. Grad Kutina uveo je i stipendiranje studenata te nove socijalne usluge, a u planu su i potpore za bebe do 3. godine.
    Građani su u svojim primjedbama, prijedlozima i pitanjima najčešće upozoravali na probleme s komunalnom infrastrukturom. Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić ponovio je kako rješavanje tih problema ovisi o novcu, kojeg nikad nije dovoljno, osobito u godinama krize. Neki su radovi bili i na čekanju, jer su ovisili i projektu magistralnog vodovoda koji je dorađivan i sada je spreman za realizaciju. Uz magistralni vodovod, u projektu je planirana izgradnja novih kanalizacija te  rekonstrukcija starih vodovoda i kanalizacija, a vrijednost je projekta 320 mil. kn i većim će se dijelom financirati iz EU fondova, najavio je gradonačelnik Kutine. „Uz magistralni vodovod izgradit će se i jedan dio distributivnog vodovoda. To znači da će dio Zbjegovače i dio Banove Jaruge dobiti vodovod već ove godine. Dakle, vrijednost je projekta 320 mil. kn koliko će se upotrijebiti u ovoj i iduće tri godine i tim će novcem biti izgrađeno novog vodovoda i rekonstruiran stari vodovod u ukupnoj dužini 110 km. Izgradit će se i rekonstruirati 50 km kanalizacije. Mehanički pročišćavač voda unaprijedit će se na biološku razinu i to će koštati oko 30 mil. kn. To su uvjeti koje moramo ispuniti kako bi život u našem gradu bio kvalitetniji. Do sada su ovi planovi bili samo planovi, sada se to provodi u djelo, u stvarnost i građani će moći u tim projektima prepoznati i pronaći svoje ulice i da građani spoznaju zašto se neki radovi ne izvode, poput asfaltiranja ulica, jer bi bilo neracionalno da asfaltiramo ulicu, pa je onda režemo i kopamo zbog rekonstrukcije kanalizacije.“
    Nakon zbora građana u VMO Radićeva ulica i Kutina grad Kutinski razgovori uskoro će biti održani i u ostalim naseljima na području Grada Kutine. Uz poziv na Kutinske razgovore gradonačelnik Kutine pozvao je građane Kutine da iskoriste i ostale načine svakodnevne komunikacije sa gradonačelnikom i gradskom upravom Kutine. (nb)

19.2.2016. - DruštvoBroj čitanja: 1206 ... Autor: Radio Moslavina ...