GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Nova kotlovnica u OŠ Vladimira Vidrića


GALERIJA FOTOGRAFIJA Nova kotlovnica u OŠ V. Vidrića

U OŠ Vladimira Vidrića montirana je nova kotlovnica, ekonomičnija, sigurnija i s većim učinkom grijanja. Početak je to projekta energetske učinkovitost ove škole čija je ukupna vrijednost oko 4,5 mil. kn, a 70% sredstava sufinancirat će Ministarstvo graditeljstva.
    Nova kotlovnica financirana je novcem koji je sakupljen tako što su se vijećnici Grada Kutine odrekli svojih naknada za rad u Gradskom vijeću Kutine.
    U pratnji gradonačelnika Kutine novu su kotlovnicu razgledali Drago Bojić, predsjednik i dr. Vladimi Mičetić, član gradskog vijeća Kutine.
    S osobinama nove kotlovnice upoznao ih je Dubravko Trbojević, domar škole i kotlovničar."U ovoj je kotlovnici lakše i ljepše raditi, jer je sve automatizirano. Kotlovnica radi prema određenom programom koji se odabere. Stara kotlovnica je služila, ali nije bila moderna kao ova. Ova nova je sigurnija. Zamijenjeni kotlovi su bili stari 10-ak godina. I stara je kotlovnica obnavljana, ali nije uloženo dovoljno novca tako da tada nije bilo napravljeno sve što je trebalo i došlo je do procuravanja. Stari kotlovi su počeli curiti i više nismo mogli imati sigurno graijanje."    Vrijednost je nove kotlovnice u OŠ V. Vidrića nešto više od 500 tisuća kn, a 410 tisuća kn prikupljeno je od naknada gradskih vijećnika kojih su se oni odrekli. Dr. Vladimir Mičetić, član GV Kutina zadovoljan je kako je utrošen novac vijećnika. "Jako sam zadovoljan. Ja sam inzistirao na tome i ako su se svi vijećnici odrekli svoje naknade za rad u Gradskom vijeću onda je u redu da svi vijećnici vide gdje i kako je taj novac utrošen. Vidim da je tim novcem napravljena nova kotlovnica i kad se obnovi i zgrada onda će biti velika energetska učinkovitost što će dovesti do manjeg izdvajanja iz proračuna za energent za grijanje. To nas veseli i drago mi je što smo uspjeli pomoći školstvu tako što smo se odrekli naših vijećničkih naknada."    Drago Bojić, predsjednik GV Kutine također nije krio zadovoljstvo što je nova iz gradskog proračuna za rad vijećnika uložen za stvaranje boljih uvjeta u kutinskim školama. "Drago nam je da je novac korisno utrošen i da ova škola ima izravne koristi od članova Gradskog vijeća. Također mi je drago što je ovo početak aktivnosti na energetskoj učinkovitosti ove škole. Radit će se fasada, energetska i toplinska zaštita itd., i u nekim drugim školama. Opredjeljenje koje smo izglasali na Gradskom vijeću sad se konkretno provodi i vidi u školama i to me jako veseli."

    Nakon ugradnje nove kotlovnice očekuje se kako će u oš Vidrić uskoro započeti i radovi energetske učinkovitosti. Ukupna vrijednost projekta i radova za bolju energetsku učinkovitost procjenjuje se na 4 mil. kn. Grad Kutina u tom će projektu sudjelovati sa 30%, a ostalo će kroz poticaje fiancirati Ministarstvo graditeljstva, rekale je Jasminka Molnar, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Kutine. "Osim ove kotlovnice, na ovoj školi radit će se nova izolacija krovišta i izolacija vanjske ovojnice, izmjena stolarija te će se obaviti i radovi na školskoj dvorani. Vanjska fasada bit će potpuno obnovljena. Očekujemo da će se ulog Grada Kutina od 30% sredstava vratiti kroz 7 godina na uštedama za energente."    Ravnateljica škole Snježana Coha rekla je kako će ovim projektom biti stvoreni ugodniji uvjeti za boravak i rad učenika i učitelja u školi. "Mogu samo reći svima koji ulažu u škole. U školama se nalaže naša djeca, a ako ulažemo u škole, ulažemo i u budućnosti."

    Ministarstvo graditeljstva odobrilo je povrat sredstava Gradu Kutini za izradu projektne dokumentacije energetske učinkovitosti OŠ Vladimira Vidrića. Uskoro se očekuje i početak realizacije ovog projekta, a škola Vladimira Vidrića bit će prva škola na području Grada Kutine koja će biti obnovljena u skladu s energetskom učinkovitosti. (nb)


18.2.2016. - DruštvoBroj čitanja: 1394 ... Autor: Radio Moslavina ...