GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Zeleno svjetlo - gradnji zgrade za stradalnike Domovinskog rata


Gradsko vijeće Kutine usvajanjem rebalansa proračuna na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća dalo je zeleno svjetlo ulasku u projekt gradnje zgrade za stradalnike Domovinskog rata na novom gradskom trgu. Postignuti konsenzus oporbe i vlasti ide ka osiguravanju 600.000 kn za projektnu dokumentaciju. 200.000 kn osigurat će Grad Kutina. S istim će iznosom sudjelovati i Sisačko moslavačka županija prema obećanju koje je na nedavnom sastanku gradonačelniku Kutine Andriji Rudiću usmeno dao župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić. Iz trećih će se izvora s kojima se pregovara osigurati i preostalih 200.000 kn za projektnu dokumentaciju. Gradonačelnik Andrija Rudić pozvao je vijećnike na konsenzus budući da je isti već postignut na zajedničkom sastanku predstavnika svih političkih opcija s Koordinacijom braniteljskih udruga.

 


 

Do njega je i došlo, ne prethodilo mu je preispitivanje lokacije, sigurnosti sredstava koje trebaju osigurati drugi izvori i ostalih nepoznanica.  Zlatko Babić i Davor Kljakić, čelnici HDZ-a i HSLS-a rekli su da se igra toplo-hladno oko ove zgrade otegnula te da je ta zgrada po njima već trebala biti započeta. S druge strane gradonačelnik ih je podsjetio kako dosadašnje rebalanse koji su, među ostalim, uključivali sredstva za ulazak u navedeni projekt nisu podržali. Jučer je oporba to učinila jer je to bila jedina točka rebalansa proračuna.


Oporba ističe da niti u jednom trenutku za njih nije bila upitna izgradnja braniteljskih stanova stoga su i podržali ovaj projekt jednako kao i vladajući. Uz jedan suzdržani glas HSS-ovca Željka Lenarta, glasovanje je završilo za 17 glasova za i dva glasa protiv kako su glasali nezavisni vijećnici. Davor Pranić i Davor Borić  ostali su pri mišljenju koje su imali otpočetka, a to je otežavajuća situacija u proračunu.Kako ističe Pranić oni ne dovode u pitanje potrebu za izgradnjom stanova za branitelje, ali smatraju da situacija uz deficit od 3,5 mln kn u proračunu trenutno ne obećava osiguravanje sredstava za ovu veliku investiciju, a da ostale potrebe ne trpe. Uz 18 stanova za stradalnike Domovinskog rata u zgradi na novom gradskom trgu trebali bi se naći i prostori za društvene sadržaje namijenjeni svim građanima. Dakle pred gradskim je vlastima kretanje u projektnu dokumentaciju za ovu investiciju,
 


 

Druga tema koja je izazvala najviše rasprave je bilo pitanje aktiviranje nekretinine u Malom Lošinju koja je u suvlasništvu Grada Kutine. Podsjetimo da se oko omiljenog odmarališta Kutinčana vodi sudski spor čiji se kraj ne nazire, a nekretnina vidljivo propada. Zamjenik gradonačelnika Damir Petravić koji je zadužen za rješavanje ovog problema izborio je nekoliko pravnih bitaka u korist Grada, a na tome se radi i dalje, za što su ga pohvalili čak i oporbeni vijećnici. Gradonačelnik Kutine jučer je tražio dozvolu vijeća za daljnje postupanje oko davanja u najam prostora kako ne bi do kraja propao, te njegovo aktiviranje. Oporbene i nezavisne vijećnike, uključujući i vijećnicu Biserku Stojić zanimalo je možemo li davanjem u najam imati štetu u sudskom sporu jer je tu više suvlasnika. Odgovor gradonačelnika bio je negativan, te su uz zajedničke manje izmjene predloženog akta gradonačelniku dali suglasnost za daljnje postupanje koje će u konačnici  opet morati potvrditi Gradsko vijeće. Sudeći po toj odluci to su prvi konkretni koraci ka revitalizaciji ljetovališta Mali Lošinj.Zlatko Babić izrazio je sumnju u prodaju odmarališta, no gradonačelnik je kategorički odbacio tu mogućnost, iako vijećnik Pranić primjerice ističe kako prodaja i nije najgora solucija kod odgovornog raspolaganja nekretninama u vlasništvu grada. A kako se raspolaže nekretninama u gradskom vlasništvu više će govora biti u 10. mjesecu do kada je gradonačelniku dan rok da po tom pitanju izvijesti vijeće. Naime sadašnja je revizija, kao i ona tijekom zadnjih desetak godina po tom polju imala primjedbi tako da će se morati poduzeti izvjesni koraci.

 

 

Situacija u Dječjem vrtiću koja je na zahtjev oporbe zajedno sa zimskom službom trebala biti vruća tema Gradskog vijeća prolongirana je za narednu sjednicu. Ravnateljica vrtića, kako je izvješteno, zbog zdravstvenih je razloga otkazala dolazak na sjednicu, a nisu došle niti predstavnice Upravnog vijeća Dječjeg vrtića i sindikata koje je Grad također pozvao na sjednicu zbog cjelokupne slike situacije u toj ustanovi.

  

 

Zimska služba bila je meta oporbenih vijećnika, a Robert Kolenc (HDZ) i Davor Kljakić (HSLS) iznijeli su pritužbe o neprohodnosti pojedinih ulica i nogostupa, te lokaliteta poput Željezničkog kolodvora. Pročelnik za komunalno gospodarstvo Mladen Lisak nakon detaljne prezentacije zakonskih odredbi zaključio je kako je u uvjetima ekstremnog snijega u kratkom vremenskom roku koncesionar, tvrtka Lonja Strug čiji je predstavnik inž. Zdenko Uzel bio na sjednici, svoj posao vrlo dobro odradila.


«Očekivanja građana uvijek su totalna prohodnost, no mi smo imali prohodnost koja je bila u zakonskim okvirima», zaključio je pročelnik Lisak. Tvrtka Lonja Strug imala je zadatak očistiti 167 km cesta i 230 odvojaka, radilo se danju i noću, a policija nije imala pritužbi niti je bilo kolapsa u prometu. Vijećnik Željko Lenart, s iskustvom rada u zimskoj službi, sugerirao je ranije bacanje soli na kolnik, dok je Davor Kljakić (HSLS) od grada tražio smanjenje ušteda na zimskoj službi kako bi ona bila efikasnija. Od ravnateljice Komunalnih servisa Manuele Vukelić Vlajsović oporba traži odgovornost za urušavanje bine na gradskom trgu.

 

Ravnateljica ističe kako je bila na bolničkom liječenju u to vrijeme, no njezini su suradnici Dubravko Obadić i Ivica Glibo izvijestili o razlozima tog nesretnog događaja, do kakvog je kažu, u to vrijeme došlo i u drugim gradovima. Današnja knjižna vrijednost stare  bine bila je oko 331 kn, a nova će koštati od 80-100.000 kuna. Zaključeno je kako se radi na osiguranju nabavke nove bine pod najpovoljnijim uvjetima. Sreća u nesreći je što će nova bina za radnike Komunalnih servisa Kutina biti funkcionalnija, jeftinija za postavljanje, te lakša za transport oko kojega je, kako ističu djelatnici KS bilo problema.(gp/ML)5.2.2016. - PolitikaBroj čitanja: 1567 ... Autor: Radio Moslavina ...