GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Suvremeni češki umjetnici u Galeriji Muzeja Moslavine


U Galeriji Muzeja Moslavina sinoć je otvorena izložba Suvremenih čeških umjetnika ostvarena suradnjom Muzeja Moslavine Kutina i Saveza Čeha u RH. Uvertira je to u naznačajniju manifestaciju Čeha u Hrvatskoj koja će po prvi puta biti održana u Kutini u srpnju 2016.
  Grad Kutina ima izvrsnu suradnju sa češkom nacionalnom manjinom i Češkom besedom Međurić koja je rezultirala inicijativom da se Dožinky uz Međurić prošire i na Kutinu kako bi manifestacija dobila više prostora i širi karakter te kako bi se Kutinčani pobliže upoznali sa češkom kulturom i običajima. «Žetvene svečanosti prvi su puta održane 1925. u Daruvaru, a uvijek su popraćene bogatim folklornim programom», podsjetila je uvodno ravnateljica Muzeja Moslavine Slavica Moslavac pozdravljajući goste među kojima i veleposlanika Češke Republike u Republici Hrvatskoj Martina Košatku. «Ovdje sam došao s osobitim veseljem. Obično veleposlanstvo organizira ovakve izložbe, a sada sam došao kao gost. Za naše veleposlanstvo jako je dobro da imamo ovako aktivnu nacionalnu manjinu koja radi na učvršćivanju veza sa svojom zemljom i starom domovinom», rekao je veleposlanik.
  Posjetiteljima se obratila i predsjednica Saveza Čeha u RH Libuša Stranjikova koja sa Češkom besedom Međurić na čijem je čelu Velibor Potužak ima odličnu suradnju. Predsjednica Saveza posebno je zadovoljna što su Dožinke kao tradicionalni običaj najavljene ovako značajnom izložbom koja prikazuje suvremeno češko slikarstvo. Više o izložbi kazao je pov. umjetnosti i kustos Muzeja Moslavine Mladen Mitar naglašavajući bogat trag čeških umjetnika i kulture na prostoru Hrvatske i obrnuto. «Umjetnost je most među kulturama i narodima», rekao je Mitar predstavljajući tridesetak djela suvremenih čeških autora «… čiji se stilski raspon kreće u duhu impresionizma pa do apstraktnog ekspresionizma».
 


Saborski zastupnik za češku u slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek zadovoljan je ovakvim uvodom u tradicionalnu priredbu Dožinke koja spaja tradiciju i suvremenost dviju država koje se na ovakav način imaju priliku još bolje upoznati. Izložbu je, pozdravljajući uvažene goste, otvorio gradonačelnik Kutine Andrija Rudić koji je istaknuo kako je ovo prvi puta da se Dožinke održavaju u Gradu izvan mjesta većinskog češkog stanovništva čime će Kutina postati centar češke kulture 2016. godine. «Treba povezivati suvremeno i tradiciju, što i činimo kao organizatori ove bijenalne svečanosti i na to smo osobito ponosni. Uz to, sve kulturne veze poveznica su i za gospodarsku suradnju2, rekao je gradonačelnik Rudić. Kako je najavio predsjednik Češke besede Međurić, Velibor Potužak, prve aktivnosti oko Dožinky 2016. kreću osnivanjem organizacijskog odbora koji će raditi na organizaciji priredbe, a u koju su uključena i brojna imena iz kulture i gospodarstava s područja Kutine. Izložba je u glazbenom dijelu programa popraćena pjesmama pjevačke skupine Češke besede Međurić i Puhačkog orkestra pod vodstvom prof. Josipa Ferenčakovića.(gp/ML)


 
 
28.1.2016. - KulturaBroj čitanja: 1343 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS