GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Sjećanje na holokaust


Učenički dom  u Kutini sinoć je obilježio sjećanje na holokaust. Naime 27. siječnja 1945. godine  Crvena armija u Poljskoj je oslobodila  zatočenike u Auschwitzu, najvećem koncentracijskom logoru  nacističke Njemačke. Riječ je  o jednom od stratišta u Drugom svjetskom ratu stradalih 6 milijuna Židova.
 Pozivom ravnateljice Vesne Vuković učenici su  sjećanja započeli  minutom  šutnje  za  žrtve rasnih progona. Temeljem, uglavnom literaturnih podataka iz publiciranih djela Ogranka Matice hrvatske, Muzeja Moslavine, Knjižnice i čitaonice dali  su prikaz života Židova u kutinskom kraju i stradanjima u ratnim logorima na hrvatskom tlu. Autori priloga bili su: Ana Pleše, Marta Mlinarić, Monica Badanjak, Monika Došen i Stephani Kompljenović, a unutar dokumentarne izložbe na medalju  Pravednika  među  narodima  svojim crtežom podsjetio je Mihael Pleše.  Spominjana su i pojedina imena dobitnika. Među njima i za skrb Židova iz Kutine angažiranih Branka i Čedomira Bauera. Spomenuta je i neosporna  uloga  u zaštiti progonjenih zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Tijekom večeri otkriveno je  da se  uz nadbiskupa  osobito  vezuje  i ime dr. Mije Selca, rođenog u Voloderu, nekada župnika crkve sv. Blaža u Zagrebu.
Gost večeri bio je Dragutin Pasarić. Među prvima pisao je o Židovima u Kutini. Podsjetio je i  na značajni istraživački prinos Božidara Feldbauera, Ljiljane Doobrovšak, Zlatke Karača, Đure Vidmarovića… Govorio je o zapaženoj ulozi nekada brojnijih  kutinskih židovskih obitelji utjecajnih na gospodarski i društveni  razvoj grada Od 2001. godine više ih nema popisu stanovništva.  Dodirnuta je i neizbježna tema 1914. godine izgrađene sinagoge, ali kako je rečeno 1968. s objašnjenjem derutnosti srušene. Nažalost  tako se u Kutini osim u muzejskoj dokumentaciji  i crtežima akademskog slikara Ivana Milata izgubio trag  toj vrsti graditeljstva, ali i identitet inače miroljubive sredine. Naime poznati oskarovac režiser Branko Lustig, rekao je Pasarić, u riječkom Novom listu spominje da su njegovi bratići za teških ratnih dana spašeni upravo u Kutini.
 


28.1.2016. - DruštvoBroj čitanja: 1041 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS