GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Uključivanje Roma u zajednicu – program UNDP-a u Kutini


GALERIJA FOTOGRAFIJA

UNDP Hrvatska aktivno radi na programu socijalnog uključivanja Roma u Sisačko-moslavačkoj županiji u sklopu kojega je u Pučkom domu u Radićevoj ulici u Kutini jučer održano predavanje za djecu romske populacije, te radionoice vezane uz čuvanje bajaškog jezika.
 «Radimo na mobiliziranju romske zajednice, osobito s djecom, kojoj želimo olakšati uključivanje u obrazovne procese ali i druge razne aktivnosti važne za uspješan život», rekla je Jasmina papa voditeljica UNDP-ovog programa socijalnog uključivanja Roma u SMŽ. Jedna od tih aktivnosti je i vožnja biciklom što je vrlo često prijevozno sredstvo, te je tako s Policijskom postajom Kutina dogovorena edukacija na tu temu. Zoran Ivoš, djelatnik Prometne policije Kutina održao je predavanje tijekom kojega su djeca detaljno informirana o svim pravilima vožnje bicikla u prometu. «Ovakvim preventivnim predavanjima djecu upućujemo na pozitivna ponašanja u prometu što znači sigurnost za njih same i ostale sudionike u prometu», rekao je Zoran Ivoš. Policija ovakve akcije provodi i po osnovnim školama, a edukacije su se pokazale uspješnima jer djeca brzo usvajaju stečena znanja. Djeca su bila aktivna u postavljanju pitanja, što je također vrlo dobro. Nakon predavanja djeci su podijeljeni zaštitni prsluci koji će ih zaštititi u prometu.

 

Nakon predavanja na kojem su bili prisutni i čelnici kutinskih romskih udruga uslijedile su radionice tijekom kojih su djeca snimala romske riječi na bajaškom jeziku. Nastavak je to aktivnosti započetih u Tehničkoj školi Kutina koja je uključena u projekt stvaranja Romske knjižnice s ciljem očuvanja romskog jezika i kulture. Marijana Kapetanović koja radi na ovom projektu izrazila je zadovoljstvo njegovim tijekom i suradnjom s djecom romske populacije te najavila daljnje aktivnosti među kojima i predstavljanje dijela video zapisa romskih riječi uz kutinsku priredbu za Valentinovo.   (GP/ML)28.1.2016. - DruštvoBroj čitanja: 1195 ... Autor: Radio Moslavina ...