GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Ivanova kuća za oboljele od alzheimerove bolesti


U Kutini se u Crkvenoj ulici poticajom predstavnika Družbe Sinova Bezgrješne uz spomen na djelovanje Sluge Božjeg brata Bonifacija Pavelića priprema izgradnja ˝Ivanove kuće˝. Projekt je namijenjen oboljelima od Alzhemierove bolesti i drugih demencija. Za tu namjenu izrađen je i idejni projekt. Članovi spomenute Družbe koju je predvodio p. Mariano Passerini, a bio nazočan i brat Jerouz Hayohay, uz moguće ostvarenje projekta  boravili su na  velikom gradilištu Klinike za vraćanje sjećanja u predgrađu talijanskog grada Torina, jedinstvenog centra u Europi, upoznali su se i izaslanici Grada Kutine: Josip Marić  dogradonačelnik i Mišel Novosel zadužen za korištenje europskih i drugih fondova. Razgovaralo se s projektantom Klinike ing. Lorisom Dadanom. Kao inženjer u Americi je pet godina studirao oblike Alzhemierove bolesti, kako bi  bolesnicima prilagodljivom izgradnjom učinio boravak životno što bliskijim. Kutinski, a i za Hrvatsku jedinstveni centar  s dnevnim boravkom i 20 ležećih mjesta, u planu je za  kandidaturu  djelomičnog financiranja iz EU fondova.   
Kutinčani su posjetili i Saronno. Tu je jedno vrijeme djelovao i Sluga Božji brat Bonifacije Pavletić. S tamošnjim redovnicima, ali i skupinom volontera koja nosi ime Prijatelji patra Montija, ime blaženog utemeljitelja Družbe. Bilo je govora i o vrijednostima razvijanja  i značaja volonterstva. Na taj se način naglašeno promiču i Bonifacijeva djela podsjetila je sestra Mirjam Kuštreba. Zato su u ekipi posjetitelja bili umirovljeni hrvatski branitelj  Davor Pendeš, koji osobno želi biti volonter budućeg Centra i svojim angažmanom privesti i druge, te posebno angažirani bračni par Pasarić.
Izaslanstvo je posjetilo i svjetski poznatu Izložbu božićnih jaslica u prostoru redovničke kuće Sinova Bezgrješnog Začeća. Iznenađenje je što je u prosincu prošle godine  izložbu posjetilo oko 12 000 posjetitelja. Među eksponatima bio je i učenički rad s izložbe „Bonifacijev Božić u Zbjegovači“. Dogovoreno je da se izložbeni projekti suradnje Kutine i Saronna nastave s novim temama.  Osjetit će se to već ovog Uskrsa.  Inače ovogodišnju dobit od prodanih suvenira Prijatelji patra Montija  usmjerit će prema Družbi Sinova Bezgrješne u Hrvatskoj.
26.1.2016. - DruštvoBroj čitanja: 1801 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS