GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Rama zahvalna Moslavini


Nakon ovomjesečnog  predstavljanje knjige „Oteto djetinjstvo“ čiji je autor don Pavao Crnjac,  u Zagrebu i Kutini, sinoć je održano i u Rami, točnije u Domu kulture u Prozoru. Dakle na području iz kojega je izbjeglički val 700 nevine djece, nakon četničkih zlodjela.   prvi u  božićno vrijeme 1942. godine, a drugi u travnju 1943. godine,  krenuo u Hrvatsku.
 Utjehu primajući ih više godina na prehranu  pružio im je Karitas Zagrebačke nadbiskupije pod brižnom organizacijom hrvatskog metropolite nadbiskupa Alojzija Stepinca. Svako peto dijete bilo je udomljeno u Moslavini, a najviše  posebno zaslugom kutinskog župnog Karitasa i tadašnjeg upravitelja župe  vlč. Antuna Pavlovića.
 Na taj oblik solidarnosti, a dio djece postao je i stalnim stanovnicima Kutine publiku je u Prozoru,  među kojima su bili i potomci prognane djece,  podsjetio je Dragutin Pasarić. Učinio je to  ime Ogranka Matice hrvatske  u Kutini. Ogranak je nositelj promicanja te još uvijek nepoznate prošlosti Moslavine u humanoj krizi Drugog svjetskog rata. Naglasio je da u tome ima i stručnu suradnju i potporu  Muzeja Moslavine. U dogledno vrijeme  očekuje i cjelovitija „moslavačka slika“ tih zbivanja u ta  teška  vremena.
Ona će biti dopunjena i novijim doseljavanje stanovnika Rame u drugoj polovici 20. stoljeća. Kao što je poznato desilo se to  nakon potapanja tog prostora za izgradnju hidrocentrale. Taj dolazak posebno  je vezan uz područje današnjeg grada Popovače. Od domaćina u Prozoru čulo se kako je dio Moslavine zapravo „druga Rama“ s poštivanjem moslavačke grude. Nastala je čulo se - u posebnim okolnostima i pokazanoj ljudskosti domicilnog stanovništva.  O knjizi je uz autora mr. Crnjca govorio i prof.Zoran  Stojanović.  Skup koji je dojmljivo primio sadržaj dopunjen filmskim sadržajima moderirala je Blaženka Matešić, ravnateljica Kulturno-športskog centra Prozor-Rama.
U ime nakladnika sudionike je pozdravio Šimun Babić, predsjednik Ramske zajednice Zagreb, a predstavljanju bio je nazočan  i Josip Juričić, zamjenik načelnika  Općine Prozor – Rama.


30.12.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1167 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS