GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Narodi nam se Kralj nebeski!


Narodi nam se Kralja nebeski, od Marije čiste Djevice!

 
Dragi čitatelji….

Jedna od božićnih pjesma u Poljskoj glasi:  Djetešce Isus se svima smješka, milost daruje onomu koji Ga srca čista i otvorena dočeka…

Povodom Božićnih i Novogodišnjih blagdana svim čitateljima od srca želim obilje Božjeg blagoslova, puno dobrote i blizine bližnjih te zdravlje duše i tijela u Godini Božjega Milosrđa.

 

Ovo čestitku želim složiti u tri važne misli:

Milosrdni kao Otac.

Lice milosrđa nebeskog Oca je Isus Krist. Otajstvo kršćanske vjere kao da je sažeto u tim riječima. Milosrđe je postalo živo, vidljivo i dosegnulo svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta, Otac „bogat milosrđem“ (Ef 2,4), nakon što je objavio svoje ime Mojsiju kao „Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću“ (Izl 34,6), nije prestao obznanjivati na razne načine tijekom povijesti svoju božansku narav. U „punini vremena“ (Gal 4,4), kada je sve bilo uređeno prema njegovu planu spasenja, poslao je svoga Sina rođena od Djevice Marije da na konačan način objavi svoju ljubav prema nama. Tko vidi njega, vidi Oca (Usp. Iv 14,9). Isus iz Nazareta, svojom riječju, svojom djelima i cijelom svojom osobom objavljuje Božje milosrđe.

 (iz Bule pape Franje za Godinu Milosrđa )

 

Kršćanska vjera i djela

U ovoj Godini Milosrđa kao Božja stvorenja pozvani smo vršiti tjelesna i duhovna djela milosrđa.

„Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru a djela nema? Zar ga vjera može spasiti? Ako su neki brat i sestra goli i bez svagdašnje hrane, pa ima netko od vas rekne; „Idite z miru, utoplite se i nasitite se!“ a ne dadnete im što je potrebno za tijelo, što to koristi? Tako je i s vjerom: ako nema djela, mrtva je u samoj sebi. Naprotiv, reći će netko: Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Dokaži mi svoju vjeru odvojeno od djela, a ja ću tebi dokazati svoju vjeru djelima! Ti vjeruješ da ima samo jedna Bog. Dobro činiš! I đavli to vjeruju i – dršću.    ….  „Vidite da čovjek biva opravdan djelima, a ne samo vjerom.“      (iz Jakovljeve poslanice 2, 14-19,24)

 

Glavni oblici štovanja Božjega milosrđa

Na temelju proučavanja Dnevnika svete Faustine, zaštitnice Godine Milosrđa, pet je glavnih oblika štovanja Božjega milosrđa:

  1. slavljenje svetkovine Božjega milosrđa u prvu nedjelju iza Uskrsa
  2. štovanje slike Božjega milosrđa, odnosno Milosrdnog Isusa, s potpisom Isuse, uzdam se u tebe.
  3. moljenje krunice Božjega milosrđa
  4. štovanje Sata milosrđa
  5. širenje štovanja Božjega milosrđa

(iz knjižice: Oaza milosrđa)


Rođenje Isusovo

Crkva slavi Božić ili rođenje Isusovo u zimi. Time nam je Isus htio označiti, da je bio potpuni led u ljudskim dušama, na zemlji, jer im je nedostajala svaka toplina ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu. Ljudi su se prodavali na trgovima kao nijema marva, ubijali i bacali ribama za hranu, mučili se na sve moguće načine, makar su nosili na sebi sliku Boga vječnoga, kao i njihovi okrutni gospodari. Koliko divne poruke skriva se u rođenju Isusa Krista, Boga i Spasitelja! Na nama je, da se ova divna ljubav Boga našeg odrazi i u našim srcima, i da Mu ljubav uzvratimo ljubavlju, te se s Isusom našim rodimo, na novi duboki život kršćanski, koji ne zna ništa o grijehu i opačini. Na to nas opominje i ona naša pjesma božićna koja govori: „Dobre volje svaka duša, grijeha neka već ne kuša, nego hvali, diči Boga, što je poslao Sinka svoga! Sinka svoga, Boga moga, s Ocem Duhom jednakoga, Duhom Svetim začetoga od Marije rođenoga.  (Blaženi Alojzije Stepinac)


   Isuse, uzdam se u tebe!

   Bog Vas blagoslovio!                                                                           

  P. Andrzej Wośko, dehonijanac

      župnik iz Kutinske Slatine25.12.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1452 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS