GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Humanitarna akcija za Zakladu Ana Rukavina
 

Forum žena SDP-a Kutine i ove je godine kroz humanitarnu prodaju božićnih ukrasa prikupljalo sredstava za Zakladu Ana Rukavina namijenjenu liječenju oboljelih građana Hrvatske od leukemije. Akcije su održane i diljem drugih gradova Republike Hrvatske a danas će u sjećanje na Anu Rukavinu na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića s partnerom Novom TV biti održan tradicionalni, jubilarni, deseti po redu, božićni koncert „Želim život“. Na večerašnjem koncertu nastupit će Severina, Mejaši, Gibonni, Halid Bešlić, Vatra, Psihomodo Pop , Frajle, Ivan Zak, Maja Šuput i ostrali gosti, a svi oni koji neće moći doći na Trg, moći će doživjeti dašak atmosfere s koncerta pred malim ekranima u izravnom prijenosu na Novoj TV s početkom u 21 sat.
Pozivima na humanitarni broj 060 9000, koji je omogućio T-Hrvatski Telekom,građani mogu do 31. prosinca donirati 5,00 kuna (plus PDV) te na taj način pomoći da se misija Zaklade Ana Rukavina i Anin san, i dalje nastavi.

Podsjećamo ovom prilikom na kratak život preminule novinarke Vjesnika Ane Rukavine koja je svoju neuspješnu borbu s leukemijom završila u studenom 2006. godine, kada smo bili svjedoci iznimne plemenitosti i dobrote koju su iskazali mnogobrojni pojedinci, udruge i tvrtke u našem društvu, kako bi vratili nadu u život jednoj mladoj ženi. "Želim život!" - napisala je Ana Rukavina Erceg i ganula hrvatsku javnost. Iskrenom molbom za pomoć nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kako bi se Ani pomoglo u nabavci skupih lijekova te eventualnom liječenju u SAD-u pokrenuta je akcija "Želim život!" kojoj se svesrdno odazvao velik broj dobrih ljudi. Hrvatska je i tada pokazala da može kada to uistinu hoće. Unatoč svim naporima liječničkog tima, "dragih sestrica" kako ih je Ana zvala, te njenoj osobnoj hrabrosti i želji za životom, Ana nas je jednog nedjeljnog jutra napustila, a njezine riječi potaknule su sve na razmišljanje i o drugim ljudima koji žive među nama i koji se liječe od te, ne tako rijetke bolesti, a oni i njihove obitelji i prijatelji nemaju priliku ili ne mogu doći do značajnije pomoći i podrške u tim zahtjevnim i teškim trenucima. Ana nam je ostavila topla i radosna sjećanja, ali i misiju da damo sve od sebe da na odjelima bolnica bude što manje "malih ćelavih glavica".
Naime, u Hrvatskoj ne postoji dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. U postojećem hrvatskom Registru nedovoljan je broj darivatelja, a oni su do početka akcija Zaklade Ana Rukavina uglavnom bili članovi obitelji oboljelih. Ukoliko bolesniku koštanu srž ne može dati netko od najbližih krvnih srodnika, darivatelj se traži izvan Hrvatske, a taj postupak traje i do 6 mjeseci. S druge strane, postupak tipizacije, odnosno ulazak u registar potencijalnih darivatelja koštane srži, iznimno je jednostavan proces, a ujedno je i besplatan za darivatelja. Vađenjem krvi u Zavodu za tipizaciju tkiva ili u sklopu jedne od akcija Zaklade postaje se potencijalni darivatelj koji će možda jednom imati priliku nekome spasiti život. Potrebno je samo razviti postojeći Registar darivatelja koštane srži i stvoriti banku matičnih stanica. “Brojni građani koji su ovih dana pomogli našoj Ani potaknuli su nas da pomognemo i drugim ljudima koji se liječe ili će se u budućnosti liječiti od ove zloćudne bolesti, te da pružimo podršku i informacije njihovim obiteljima i prijateljima. Svjesni da se svatko od nas može naći na toj listi potrebitih, pozivamo sve građane Republike Hrvatske da se uključe u humanitarne akcije Zaklade”, poruka je Aninih roditelj, osnivača Zaklade prema Aninoj želji.(gp/ML)
21.12.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1108 ... Autor: Radio Moslavina ...