GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Moslavačka vrata u Lonjsko polje širom otvorenaGALERIJA FOTOGRAFIJA Završna konferencija EU Projekta Moslavačka vrata u PP Lonjsko polje

Moslavačka vrata u Park prirode Lonjsko polje u Repušnici širom su otvorena. Na završnoj konferenciji istoimenog EU projekta za javnost su prvi put otvorena i vrata Prijamnog centra na službenom ulazu u PP Lonjsko polje u Repušnici.
    Mišel Novosel, voditelj projekta predstavio je EU projekt u kojem su uz dvije drvene zgrade izgrađene u tradicijskom stilu uređene pješake i biciklističke staze za obilazak Lonjskog polja i Regionalnog parka Moslavačka gora dijelom i po vinskim cestama, uređene su i rute za obilazak parka u čamcima. Kreirani su i suveniri, marketinška strategija. U provedbi projekta bila je važna i suradnja lokalnog stanovništva koje je dalo veliki doprinos uspješnom završetku projekta.
    Moslavačka vrata u Lonjsko polje otvorila su i novu perspektivu razvoja turizma u Moslavini i Gradu Kutini te su otvorene i nove perspektive za lokalno stanovništvo, udruge i poduzetnike. Tako je na završnoj konferenciji potpisano desetak sporazuma o nastavku suradnje, a potpisnici su udruge iz Repušnice te s područja gradova Popovače i Kutine, poduzetnici, Grad Kutina, TZ Grada Kutine i JU PP Lonjsko polje.
    Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove podsjetio je kako Ustanova ove godine obilježava 25.obljetnicu rada otvaranjem dva Prijamna centra u Krapju i Repušnici. Lonjsko polje s moslavačke strane do sada je bilo manje poznato i zato je od velike važnosti uspješan završetak ovog projekta, rekao je Ivor Stanivuković. „Veliki je značaj u otvaranju dostupnosti parka lokalnom stanovništvu i posjetiteljima. To će utjecati na povećanje turističkog prometa vodeći računa o održivosti razvoja. Sve mora biti okrenuto lokalnom stanovništvu, jer bez njih lokalnog razvoja ne može biti. Cijeli projekt ne bi bio ovako brzo završen ne bi bilo bez Grada Kutine i na toj suradnji svim partnerima, suradnicima u projektu iskreno zahvaljujem i pozivam sve lokalne stanovnike i goste izvan naše županije da otkriju neotkriveno Lonjsko polje.“
    Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić nije krio zadovoljstvo uspjehom projekta koji je započeo prije 10 godina. „Trud od 10 godina rada napokon je nagrađen. Ovo je vrlo važan projekt za Grad Kutinu, Moslavinu i SMŽ zato što se tako sada spajaju sve naše atrakcije; Moslavačke vinske ceste, Lonjsko polje, naše crkve, srednjevjekovne utvrde i zaista sada možemo ponuditi kvalitetan turistički proizvod. To znači da će i naši građani na području Grada Kutine imati veće mogućnosti novih poslova i bavljenja turizmom i tako više zaraditi otvarajući si radna mjesta.“
    Radost nisu krili ni stanovnici Repušnice koji su aktivno sudjelovali u provedbi projekta i na kraju u programu završne konferencije. Brojne goste ugodno su iznenadili svojom gostoljubivošću te baštinom i tradicijom koju ljubomorno čuvaju kao i svoj dio Lonjskog polja. Sada su spremni i nestrpljivo očekuju goste s kojima žele podijeliti prirodne ljepote Lonjskog polja i vinogradarskog gorja.
Uz Prijemni centar kroz projekt su stvoreni uvjeti za stvaranje nove turističke ponude koja se nadopunjuje s postojećom i novom ponudom Grda Kutine i Moslavine. U novim turističkim sadržajima i proizvodima korist se turistički potencijali Parka prirod Lonjsko polje i Moslavine.
    Vrijednost je projekta 6 mil. kn i to je ulaganje u budućnost, kako se i naziva program Europskog fonda za regionalni razvoj Europske unije iz kojeg je projekt financiran. Grad Kutina nositelj je prjekta, partneri su; TZ Grada Kutine i LAG Moslavina, suradnici: JU PP Lonjsko polje, Grada Popovača i Općina Velika Ludina. (nb)


12.12.2015. - DruštvoBroj čitanja: 2278 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS