GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Telefon - čudo novog vijeka
Telefon – čudo novog vijeka, naziv je izložbe što je otvorena u Galeriji Muzeja Moslavina. „Izložba je otvorena uz 105. obljetnicu prvog telefona u Kutini što je i početak telefonije u Moslavini.“, istaknula je Slavica Moslavac, ravnateljica Muzeja Moslavine pozdravljajući posjetitelje i goste na otvorenju izložbe.
    Telefon je promijenio način komunikacije svojom pojavom, ali i danas utječe na život i životne navike i stalno mijenja svijet. Jasmina Uroda Kutlić, autorica izložbe predstavila je razvoj telefona s posebnom osvrtom na razvoj telefonije u Moslavini. „U dosadašnjoj literaturi spominje se 1895. Godina kao godina dolaska u Kutinu. Međutim, to nije točno. Greška se kroz literaturu provlači od ranih 80-ih godina prošlog stoljeća i nastala je vjerojatno zbog krive interpretacije. 12. Svibnja 1895. Veliko je nevrijeme razbilo 20 brzojavnih stupova, ali to nisu bili i telefonski stupovi. Prvi telefon, tada „novo čudo“ u Kutini je uveden 4. Rujna 1911.“, rekla je autorica izložbe.
    Izložbu je otvorio Damir Petravić, zamjenik gradonačelnika Kutine, a u Galeriji Muzeja Moslavine ostaje otvorena do sredine siječnja. (nb)11.12.2015. - KulturaBroj čitanja: 1220 ... Autor: Radio Moslavina ...