GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Usvojen proračun Grada Kutine za 2016. godinuVijećnici Grada Kutine izglasali su proračun za 2016. godinu. On će iznositi 98.834.000 kn i bit će za 13 mln kn veći nego prethodne godine. Povećanje se, kako su predstavili pročelnica za financije Grada Kutine, Radmila Pavličić i gradonačelnik Kutine Andrija Rudić, jednim dijelom odnosi i na zaduženje od 6.176.000 kn što je namijenjeno projektima usmjerenima na povećanje standarda građana Kutine. To se odnosi na projekte energetske učinkovitosti osnovne škole V. Vidrića, krovište na vrtiću Neven, rekonstrukciju mjesnog doma u Banovoj Jaruzi, rekonstrukciju krovišta na zgradi Kockica u ul. Hrv. branitelja 2, izgradnju pristupne cestu poslovnoj zoni 2, izgradnji nogostupa u Šartovcu, obnovu parka 56. bojne u središtu grada…
Uz ove manje projekte, najavljeni su i veći  poput magistralnog vodovoda istok za koje se Grad sprema, kako dosadašnjim ulaganjima kroz stvaranje pretpostavki, tako i budućim. Iz EU fondova očekuje se 246 mln kn uz gradskih 18 mln kn, što je najveći projekt u razdoblju koje je pred nama.Multifunkcionalna zgrada na trgu koja treba riješiti stambeno zbrinjavanje 20 stradalnika domovinskog rata i prostora za novu knjižnicu i dalje je dio plana ove gradske vlasti od kojega se, kako je sitaknuto, nije odustalo. U planu je izrada projektne dokumentacije.

 

 
Oporbeni vijećnici ovaj proračun vide kao predizbornim proračun. «Od zaduživanja 6,2 mln kn koje je raspoređeno na desetak manjih investicija tu nema nekih kapitalnih investicija. Ispada da je glavni projekt nogostup u Šartovcu i za to dižemo kredit, a klizišta je i prije bilo i za to se nije dizao kredit», smatra Zlatko Babić (HDZ). Babić kritizira i povećanje sredstava za gradske manifestacije, umanjenje sredstava vjerskim zajednicama i ovaj proračun smatra potrošačkim.

 


 Slično razmišlja i Davor Kljakić (HSLS). «Proračun je nerealan, nije razvojan i nema novih investicija. Veliki prihodi se predviđaju od prodaje zemljišta, a pitanje je hoće li se oni ostvariti. Pomoći od 6 mln kn su isto upitne. Sa zaduživanjem se slažemo, ali za konkretne investicije i otvaranje radnih mjesta, za sve ostalo smo protiv». Oporbeni vijećnik HSS-a Željko Lenart govoreći o nedostacima proračuna istaknuo je nedostatak ulaganja u ruralne sredine.

 


Vijećnici stranaka SDP-a, HNS-a, HDRS-a, DSU-a i HSP-a, Vladimir Rumišek, Dara Bursik, Đuro Petrinec, Krunoslav Hafner i Vladimir Mičetić ispred svojih klubova i stranaka podržali su proračun. Smatraju ga razvojnim i jasnim, a investicije ocjenjuju konkretnima i realnima, te namijenjenima svim građanima podjednako. 

 

Amandmani oporbe nisu usvojeni, a neki od njih se već nalaze u proračunu, pa se o njima nije glasovalo. Gradonačelnik Andrija Rudić nakon rasprave vijećnika odgovorio je na pitanja: «Minimalno se zadužujemo i to je jamac da će se neke stvari moći napraviti. Građani će to osjetiti. Ulaganje u OŠ Vladmira Vidrića i vrtić Neven bit će vidljivo poboljšanje uvjeta i ušteda. Zar to nije ulaganje u budućnost? Proračun nije savršen ali je realan u datim okolnostima i ne zadužuje grad preko mjere. Moramo biti spremni na veća ulaganja kada krene magistralni vodovod koji će biti najveće ulaganje u zadnjih tridesetak godina». 11 glasova za, 8 oporebnih glasova protiv i jedan oporbeni suzdržan - ishod je glasovanja za proračun 2016.
 


Na sjednici su jednoglasno prihvaćene tzv. tehničke točke dnevnog reda. Pročelnik za komunalno gospodarstvo Mladen Lisak predložio je, sukladno odluci povjerenstva, povjeravanje komunalnih poslova održavanja nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima tvrtki Lonja Strug, kao najpovoljnijem ponuđaču, na razdoblje od dvije godine. Jednoglasno je prihvaćeno izvješće pročelnice za društvene djelatnosti Jasminke Molnar o dopunama ulaganja u osnovno školstvo, kao i izvješće Damira Petravića koji je detaljno prezentirao nacrt smjernica razvoja sustava civilne zaštite na području Kutine za razdoblje od 2016. – 2019.  Na ovoj sjednici prisegnuo je novi vijećnik iz kvote SDP-a, Krešimir Miklić.  Na tom mjestu Miklić će zamijeniti vijećnika Nikolu Domitrovića koji je svoj mandat stavio u mirovanje.(gp/ML)

 11.12.2015. - PolitikaBroj čitanja: 1946 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS