GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Udruga invalida rada obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom


Udruga invalida rada Grada Kutine u svom prostoru u ul. Augusta Šenoe danas je obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan volontiranja.
  
GALERIJA FOTOGRAFIJA

Obilježavanju se odazvalo oko 20-tak članova udruge koja obuhvaća područje od Velike Ludine do Jasenovca i broji stotinjak učlanjenih. Predsjednik Udruge Božo Cesar pozdravio je okupljene i čestitao im obilježavanje dana važnih za sve osobe s invaliditetom koje se već dugi niz godina susreću sa raznim poteškoćama. Cesar je istaknuo kako je sve manje invalida rada jer je sve manje industrije i tvornica, tako da je prosjek godina kod članova udruge vrlo visok. Zanimljivo je da im se javljaju i mlađi ljudi koji primjerice imaju invaliditet uslijed prometnih nesreća i slično, ne znajući na koji način ostvariti svoja prava. 

Osnovni zadatak udruge, kako je rekao Cesar je pomoći članovima kod ostvarenja njihovih prava što koordiniraju sa Savezom udruga invalida rada Hrvatske. «Ured koji imamo u zgradi kutinskih udruga tu je da pomogne svim našim članovima kako bi izbjegli lutanje kod ostvarivanja svojih prava. Konzultiramo se s pravnom službom u Savezu i nastojimo ih uputiti kako da riješe svoje probleme». Udrugu invalida rada kao i mnoge druge udruge muči nedostatak sredstava.  Danas je vrijeme pisanja projekata, a udruga nema kadra niti sredstava za jednog zaposlenika. Ove godine rade na jednom projektu u suradnji s Odjelom za socijalnu skrb SMŽ "Zajedno za bolje življenje u lokalnoj zajednici". U sklopu toga projekta po pojedinim mjesnim odborima imaju kreativne radionice i akcije mjerenje šećera i tlaka. Udruga godinama surađuje s Gradom  ukazujući na prepreke i barijere osobito u prometnoj infrastrukturi, o čemu je bilo prijedloga i tijekom današnje rasprave. U ime Grada Kutine Međunarodni dan osoba s invaliditetom čestitali su im zamjenik gradonačelnika Josip Marić, te pročelnica za društvene djelatnosti Jasminka Molnar. Ona je rekla kako je Grad Kutina ove godine uredio prilaz OŠ Stjepana Kefelje namijenjen djeci s invaliditetom, te kako su rasprave o prijedlozima u tom smislu uvijek dobro došle. Najavljeno je i uređivanje pristupa dvorani Doma kulture u Kutini koja se nalazi na katu što osobama s invaliditetom godinama onemogućava prisustvovanje raznim kulturnim događanjima i kino predstavama.

U nastavku psihologinja Dijana Šlogar iz Zagreba održala je predavanje na temu «Strah». Udruga, naime, svake godine uz obilježavanje Dana osoba s invaliditetom nastoji svoje članove educirati i na taj im način ukazati na mogućnost samopomoći u raznim životnim situacijama.   (gp/ML)


7.12.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1204 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS