GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Javna rasprava o nacrtu proračuna za 2016.

Proračun grada Kutine za 2016. planiran je u iznosu od 98.834.000 kn što je za 13 mln kn više od prethodne godine.  Nacrt proračuna javnosti je predstavljen u prostoru VPŠ Libertas, a opći dio prezentirala je pročelnica za gospodarstvo i financije Grada Kutine, Radmila Pavličić.
 Prvi razlog povećanja su namjenska zaduženja koja se u 2016. planiraju u iznosu od 6.176.000 kn. «Riječ je o ambicioznom proračunu koji će riješiti brojna bitna pitanja od potpunog rješavanja komunalne infrastrukture odnosno uvođenja vodovoda u svih 11 naselja na području Kutine, poticanja poduzetništva i stvaranja svih pretpostavki u poslovnim zonama za nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta, do osiguravanja kvalitetnijeg društvenog života za građane Kutine», rekao je gradonačelnik Andrija Rudić predstavljajući proračun.
 


Zaduženja idu prvenstveno u smjeru stvaranja boljih uvjeta u dječjim vrtićima i školama, konkretno za energetsku učinkovitost Dječjeg vrtića Neven uključujući i krovište, te OŠ Vladimira Vidrića, saniranje 3 prioritetna klizišta od 25 postojećih, rješavanje imovinsko pravnih odnosa u industrijsko logističkoj zoni, kao i prostorno planskih dokumenata u istoj radi dolaska investicija na područje Kutine.
 


Poticanje poduzetništva Rudić i dalje ističe kao prioritet. «S tim mjerama nastavljamo i one su dale rezultate. 105 zaposlenih osoba kroz mjere samozapošljavanja i zapošljavanja, te činjenica da u 2015. imamo 424 nezaposlene osobe manje nego u 2014. su pozitivni trendovi. Potaknuli smo investicije ukupne vrijednosti 3,1 mln kn. Tome su doprinijele i mjere smanjenja nameta poduzetnicima i povećanje poticaja gospodarstva s 1 mln kn na 2 mln kn u 2015. godini», ističe gradonačelnik. Kao bitne projekte navodi energetsku obnovu koja bi do 2020. trebala biti realizirana na svim objektima. U zgradi Kockice u ul. Hrvatskih branitelja sanirat će se krov i zaustaviti propadanje zgrade namijenjene klubu mladih, dok se uređenje planira iz EU fondova. Obnova i opremanje škola se nastavlja, a na redu su informatička opremanja i obnova škole u Jamaricama i Ilovoj. Od EU projekata istaknuta je  rekonstrukcija Dječjeg vrtića i mjesnog doma u Banovoj  Jaruzi za koji je dokumentacija spremna i čeka se natječaj. U planu je i uređenje parka 56. Bojne, za koji je u prvoj fazi planirano izdvojiti oko 1 mln kn od ukupno 3,5 mln kn. Jedan od planova je i uređenje parka kod Doma zdravlja gdje se planira uređenje javne vježbaonice i dječjeg igrališta.
 


Multifunkcionalna zgrada na Gradskom  trgu i dalje je aktualna: «Zalažemo se za to da se razriješe pitanja stambenog zbrinjavanja branitelja. Ovaj puta očekujem podršku Gradskog vijeća i svih stranaka kod proračuna jer rješavamo i to pitanje i tu ne bi trebalo biti fige u džepu i oko toga politizirati. Mi imamo dobru komunikaciju s Ministarstvom branitelja i braniteljskim udrugama s područja Kutine i zajednički kreiramo naše projekte. Nadam se da ćemo napraviti tu projektnu dokumentaciju, našli smo izvore financiranja samo nam treba podrška Gradskog vijeća» ističe Rudić.   
 Od komunalnih projekata izdvaja se uređivaanje pristupne ceste i prilaza prema ind. zoni, koji će biti nastavak na obilaznicu, te izgradnja kanalizacijskog kolektora. Trvtka Eko Moslavina radi na sustavu za zbrinjavanja otpada, kupnji 3 kamiona, izgradnji mosta preko Kutinice i reciklažnog dvorišta, te pogona za zbrinjavanje otpada. Razmišlja se i o nabavi podzemnih kontejnera za pojedine dijelova Kutine. Komunalna infrastruktura ide putem stvaranja uvjeta za izgradnju vodovoda istok za koji je grad osigurao 18 mln kn. Stvaraju se uvjeti za ovaj veliki projekt u suradnji s EU fondovima vrijedan 246 mln kn za vodovod u svim naseljima. Od manjih komunalnih projekata izdvaja se spajanje Repušnice i Kutinske lipe, izgradnja nogostupa Šartovac - Kutinska slatina, te 2 km ceste od Selišta do Kletišta što će, uz Palanđur na Gojlu raditi Grad Kutina u suradnji sa ŽUC-om.
  


Prijedloga od strane nazočnih građana na javnoj raspravi nije bilo, no bilo je desetak pitanja upućenih od strane Ivana Smuka, člana HSLS-a, koji je uglavnom tražio detaljnija pojašnjenja po pojedinim stavkama nacrta proračuna. Aktualizirao je i pitanje koje se već provlačilo kroz rasprave o mogućnosti gradnje stanova za branitelje na Brunkovcu, za što je bivša vlast imala napravljenu dokumentaciju.Članovi Gradskog vijeća iz redova oporbenog HDZ-a ovom prilikom nisu postavili pitanja oko proračuna, no rasprave će zasigurno biti na sjednici Gradskog vijeća 10. prosinca. (gp/ML)
29.11.2015. - PolitikaBroj čitanja: 1486 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS