GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

"Blagdan čitanja" – promocija knjige Duška Lončara

U kutinskoj Knjižnici i čitaonici u organizaciji kutinskog ogranka Matice hrvatske održana je promocija knjige «Blagdan čitanja» autora mr. Duška Lončara. Poznat i kao autor znanstvenih, metodičkih i didaktičkih radova, mr. Duško Lončar dosad je izdao jedanaest knjiga od kojih su mnoge posvećene zavičaju.
 


«Književnik Duško Lončar baštini kulturnu i povijesnu memoriju Novske koja iskazuje potrebu za lijepom književnom riječju» uvodno je rekao kutinski publicist i predsjednik Matice hrvatske, Dragutin Pasarić. Dodao je kako je knjiga podijeljena u tri cjeline, a u geografskom smislu obuhvaća tekstove sa zapadnoslavonskog, moslavačkog i bjelovarskog područja.U širokom rasponu tema, knjiga bilježi i važne trenutke novije hrvatske povijesti,  a upravo o tome, kao i ljepotama šireg  slavonskog i moslavačkog kraja, te književnosti općenito govorio je prof. Đuro Vidmarović.  Moslavačko je područje u knjizi "Blagdan čitanja" predstavljeno s dva autora, Dragutinom Pasarićem i Antom Juretićem, odnosno njihovim knjigama «Zauzdani pejzaž» i «Tri boje mladosti». Lektorica i urednica knjige, Mirjana Lončar, kazala je nešto više o samom djelu čije je ulomke čitao Miroslav Lovčanin, te zahvalila svima koji su surađivali na ovoj knjizi.
 


Duško Lončar član je društva hrvatskih književnika, te dugogodišnji dopredsjednik povjerenstva za nagradu Mate Lovrak, romana za mladež. U novljanskom kraju poznat je kao ugledan profesor hrvatskog jezika kojega pamte generacije učenika, te inicijator LIDRAN-a i Lovrakovih dana. Nekoliko njegovih knjiga govori o najdubljoj intimi autora, o ratnim vremenima, njegovom djetinjstvu i ljepoti zapadnoslavonskog kraja.
 


Predstavljanju knjige u Kutini nazočio je i gradonačelnik Novske Vlado Klasan, rekavši kako mu je čast biti na promociji knjige Duška Lončara, dobitnika priznanja Grada Novske u 2013. godini. Izrazio je zadovoljstvo spajanjem kulturnih dostignuća Novske i Kutine, dva grada vrlo aktivna na području kulturnog rada. Čestitke autoru u ime Grada Kutine uputio je Damir Petravić koji je autoru i njegovoj supruzi i «književnoj suputnici» Mirjani Lončar poželio dobro zdravlje i još niz sretnih zajedničkih godina života.Tih i samozatajan magistar književnosti iz Novske, Duško Lončar, zahvalio je kutinskoj Matici hrvatskoj na dugogodišnjoj suradnji, te za kraj pročitao iznimno lijepu pjesmu «Hrvatski jezik».(gp/ML)27.11.2015. - KulturaBroj čitanja: 1174 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS