GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Pet amandmana HDZ-a na Proračun Grada Kutine za 2016.Zašto još nema prijedloga Proračuna Grada Kutine za 2016. godinu. Javno su to pitanje na konferenciji za novinare postavili članovi Gradskog vijeća Kutine iz redova HDZ-a.
    Zlatko Babić, predsjednik HDZ-a Kutina rekao je kako je proračun za 2015. nerealno planiran, što se potvrdilo u rebalansima proračuna. „Bojim se da se tako donosi proračun i za 2016. Godinu, jer još uvijek nemamo nacrta, a nismo ni konzultirano o našim prijedlozima.“, rekao je Zlatko Babić, gradski vijećnik i predsjednik HDZ-a Kutina. "Takav način izrade proračuna koji nema investicijsku notu, koji je čisto potrošački dovodi u tešku situaciju gospodarstvo Grada Kutine, posebno manje tvrtke. Upozoravali smo, a to je obilježilo ovogodišnji proračun to je povećanje komunalne naknade, udar na poduzetnike koji je trebalo izbjeći. Svake godine predlažemo amandmane na proračun, ali oni ne prolaze jer gradonačelnik prihvaća amandmane za koje procjenjuje da će mu donijeti većinu u gradskom vijeću."

    Vijećnici HDZ-a Kutina izrazili su nezadovoljstvo raspodjelom novca u proračunu za 2015. godinu. Upozorili su na povećanje troška za plaće te su istaknuli povećanje od 50% za kulturne i druge manifestacije. Zbog toga se ne ulaže u razvoj i kapitalne investicije u grad, upozorio je HDZ-ov vijećnik Robert Kolenc. "Konstantno upozoravamo na povećanje iznosa koji odlaze na plaće. Mi ne možemo prihvatiti objašnjenje gradonačelnika da je to zbog kolektivnih prava, ili zbog prava koja se stječu kako objašnjavaju stručne službe u Gradu da je zbog toga povećanje od 12% ili 2,5 do 3 mil. kn povećanje za plaće. Znamo da je riječ o političkim zapošljavanjima. Predlažemo da se u proračunu smanji masa za plaće i da se uloži u povećani standard građana."

    Bez obzira što službeno nije objavljen Prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu HDZ Kutina će podnijeti pet amandmana na Prijedlog proračuna Grada Kutine za 2016. godinu, najavio je Zlatko Babić. "Na prvom je mjestu nastavak rekonstrukcije svih gradskih cesta. Mi smo imali program 2008. Pod broj dva tražimo gradnju stanova za branitelje. Prije svega želimo da se ta tema depolitizira, da to nema veza s politikom. Sufinanciranje jednog tima prve pomoći je treći amandman u kojem predlažemo i sufinanciranje mikrobiološkog laboratorija i specijalista, jer ovaj je gradonačelnik ukinuo sufinanciranje jednog tima prve pomoći. Tražimo da se nešto konkretno napravi za mlade. Grad bi trebao obnoviti kultnu baraku. I pod broj pet tražimo da se nastavi gradnja magistralnog vodovoda i kanalizacije. Ta se gradnja politizira, kao da se namjerno odugovlači. Dio je napravljen i sada su radovi stali. Investicija se odgađa da bi se pokrenula iduće godine pred lokalne izbore da bi se prikazalo kao da se to radi."

    Prihvaćanje ovih pet amandmana bit će uvjet da vijećnici HDZ-a podrže Prijedlog proračuna u Gradskom vijeću Kutine, poručili su vijećnici HDZ-a sa konferencije za novinare.   (nb)26.11.2015. - PolitikaBroj čitanja: 1250 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS